Најновије

Алармантно: Избио птичији грип у Холандији!

АМСТЕРДАМ - Холандске власти објавиле су данас ново избијање птичијег грипа на живинарској фарми у месту Зутервоуде, али нису могле да потврде да ли се ради о узнемирујућем новом облику те болести, какав је откривен на другим местима у земљи.
После еболе и птичији грип (Фото: globalnews.ca)

После еболе и птичији грип (Фото: globalnews.ca)

"Живина је заражена Х5 варијантом птичијег грипа, али још се не зна да ли је реч о високо патогеној варијанти или не", стоји у саопштењу холандског министарства привреде. Наводи се да је на тој фарми болести изложено 28.000 комада живине, преноси АФП. Холандске власти су наложиле уништавање живине на фарми у Зутервоудеоу и постављање 10-километарског кордона око ње. На још четири фарме у околини се проверава евентуална зараженост живине птичијим грипом. Изузетно заразна варијанта вируса птичијег грипа Х5Н8 је у Холандији откривена пре две недеље, а стручњаци сумњају да је ту доспела миграцијом птица селица из Азије. Неке варијанте птичијег грипа су фаталне за живину, али представљају и здравствену претњу за људе, који могу да се разболе након руковања оболелом перади. Према саопштењу холандских власти, до инфекције људи може да дође само након "интензивног и директног контакта" са зараженом живином. Од вируса птичијег грипа Х5Н1 у свету је умрло је више од 400 људи, углавном у Југоисточној Азији, откад се 2003. године појавио први пут. Вирус птичијег грипа Х7Н9 се појавио 2013. године и њему је досад подлегло 170 људи. Најновије жариште птичијег грипа у Холандији налази се на 35 километара северозападно од места Хекендорп, где је болест први пут детектована средином новембра, након чега је уништено око 150.000 комада живине. Отад се птичији грип појавио на још најмање три локације у Холандији, а сличне вартијанте вируса пријављене су и у Немачкој и у Британији.
Прочитајте још:Сирија: Ликвидирано 50 џихадиста
Холандске власти су данас наложиле уништавање живине на фарми у Зутервоудеоу и постављање 10-километарског кордона око ње. На још четири фарме у околини се проверава евентуална зараженост живине птичијим грипом. Из највеће холандске пољопривредне организације ЛТО је данас саопштено да ново избијање болести представља озбиљан ударац, тим више што је управо било у плану да се ублаже рестрикције уведене пре две недеље. Варијанта птичијег грипа Х7Н7 је погодила Холандију 2003. године, што је довело до уништавања око 30 милиона комада живине. Процењује се да на холандским фармама има око 95 милиона комада живине, а према најновијим статистичким подацима извоз јаја из Холандије је 2011. године достигао вредност од 10,6 милијарди евра. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА