Најновије

ОДЛУЧНО НЕ: Финци напуштају цркву због легализације хомосексуалних бракова

ХЕЛСИНКИ - Најмање 13.000 Финаца од петка је напустило Лутеранску цркву незадовољни што је црква поздравила намеру владе да ускоро легализује хомосексуални брак, саопштено је данас у Хелсинкију.
Једнополно венчање (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Једнополно венчање (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Фински парламент у петак је усвојио грађанску инцијативу о легализовању хомосексуалног брака док би закон о томе требало да буде усвојен 2015. године. Надбискуп Лутеранске цркве Кари Макинен одмах је поздравио ту одлуку, што је изазвало негодовање конзервативне струје те цркве. "Порука надбискупа била је намењена либералима унутар цркве, али се његова изјава окренула против саме цркве", оценила је председница Савеза слободних мислилаца Петри Карисма. Представници Лутеранске цркве изјавили су да изјава надбискупа не мења црквену идеологију брака жене и мушкарца.
Прочитајте још:У Словачкој референдум о хомосексуалним браковима
Више од 75 одсто Финаца припада Лутеранској цркви, док их је било 90 одсто 70-их година. Црква је одвојена од државе према Уставу, али ужива привилеговани статус у земљи. Сваки члан цркве плаћа црквени порез а исписивањем из Лутеранске цркве, верник више не плаћа ту дажбину. Извор: Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА