Најновије

Вербић: Још мање новца за просвету у 2015.

БEOГРAД - Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа Срђан Вербић изjавио jе данас да jе за ресор коjи води у предлогу буџета за 2015. годину предвиђено 15 милиjарди динара мање него ове године.
Министар просвете Срђан Вербић (фото Јутјуб)

Министар просвете Срђан Вербић (фото Јутјуб)

"У 2014. години било jе одвоjено 148 милиjарди, у 2015. години, ако скупштина изгласа таj предлог буџета, биће 133 милиjарде динара и приближно равномерено jе смањивање у свим областима", рекао jе Вербић новинарима, после представљања проjекта "Реаговање образовно-васпитног система у кризним ситуациjама". Предлог буџета ће, према наjавама премиjера Aлександра Вучића, пред посланицима у Скупштини Србиjе бити до 10. децембра. "Oчекуjем план надокнаде наставе" Вербић jе изjавио да очекуjе да све школе припреме план надокнаде наставе, jер законски штраjк подразумева надокнаду пропуштених часова. "Не веруjем да било ко од наставника неће надокнадити оно што jе пропуштено", рекао jе министар Вербић новинарима. Вербић jе приметио да jе био ред да се штраjк заврши и поновио да се ради на колективном уговору као о закону о основама система образовања и васпитања. "Не могу да кажем да се слажемо по свим ставкама тих аката, али на томе се ради и то jе посао и синдиката и свих социjалних партнера. Волео бих да у то буду укључени сви наставници, сви запослени у образовању, како би видели шта jе материjал на коме се ради jер нам jе потребна сагласнаост по свим питањима да би таj договор био што траjниjи", рекао jе министар.
Прочитајте још:Професорка Филозофског легла на под да спречи блокаду!
На питање да ли постоjе капацитети да се коначно реше проблеми у просвети, Вербић jе одговорио да jе просвета саставни део друштва, да ниjедно друштво не може да постоjи без просвете и колико има проблема у друштву толико има и проблема у просвети. "Просвета jе заправо слика друштва у коjем живимо. Сви заjедно, не само запослени у просвети, већ и изван ње, треба да радимо на томе да нам просвета буде боља", подвукао jе минитар. Приручником против кризних ситуација У новоj систематизациjи Mинистарства просвете, науке и технолошког развоjа предвиђено jе постоjање групе за превенциjу насиља, изjавио jе Вербић и додао да jе 1.300 запослених у просвети обучено да реагуjе у кризним ситуациjама. Mинистар Вербић jе истакао да су "силе кризних ситуациjа толико креативне да никакав правилник не може да каже шта тада треба да се ради". "Важно jе да имамо приручник коjи говори шта не треба да урадимо. Oсигурање безбедне и подстицаjне средине за раст и развоj деце, што jе обавеза Mинистарства, захтева више капацитета него што га сви заjедно имамо", подвукао jе министар. Представник немачке организациjе за међународну сарадњу - ГИЗ Oливер Kаинрад прецизирао jе да jе 1.320 професионалаца у образовном систему, међу коjима су наставници,обучено како да реагуjу када се криза у школи поjави и обjаснио да jе "криза догађаj коjи изузетно утиче на учеснике и сведоке догађаjа и може да доведе до парализациjе рада те образовне институциjе". Према његовим речима, од изузетне jе важности и рад на очувању менталног здравља, што jе превентивни програм, коjи постаjе интервентан када се поjави криза. Kао пример навео jе реаговање током маjских поплава. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА