Најновије

Израел: Нови избори одлучују се да ли ће држава бити ционистичка

ТЕЛ АВИВ – Превремени избори у Израелу одржаће се 17. марта следеће године одлучиле су данас вође посланичких група у парламенту - Кнесету. Министра правде Ципи Ливни је изјавила да ће избори одлучити да ли ће земља бити ционстичка или екстремистичка.
Израел (фото cyprusgasnews.com)

Израел (фото cyprusgasnews.com)

Коначан договор о датуму морају да постигну чланови тих група, рекао је данас председник Кнесета Јули Еделштајн. Касније данас посланици ће гласати о распуштању Кнесета, а следеће недеље ће поново гласати и тада ће се парламент званично распустити. Првремени избори резултат су кризе у коалиционој махом десничарској влади израелског премијера Бењамина Нетањахуаа. “Након консултација између различитих партија одлучено је да се избори одрже 17. марта,” рекао је Еран Сидис за АФП, додавши да процедура за усвојање закона о распуштању Кнесета почиње данас. Нетанијаху је у уторак сменио министре финансија и правде, оптуживши их у телевизијском обраћању за “ пуч” против њега и” деловање против владе изнутра”. Биће то други општи избори у Израелу након само две године. Анкете показују да ће Нетанијахуов конзервативни Ликуд бити победник и да ће се основати нова десничарска влада под његовим руководством. Посматрачи прилика верују да је Нетанијахуов циљ да кампања буде што краћа. Нетанијаху је оптужио министарку правде Ципи Ливни и министра финансија Јаира Лапида да им је однос према Ирану и Палестинцима исувише благ као и њихова одбрана Јерусалима и Израела као националне државе Јевреја. За Лапида је рекао да је минирао израелску агресивну политику против иранског нуклеарног програма критикујући одлуку да се бојкотује говор иранског председника Хасана Роханија у Генеарлној скупштини УН. Лапид је такође минирао политику владе да захтева од палестинског лидера Махмуда Абсаса да призна Израел као националну државу Јевреја, рекао је Нетанијаху, истакавши да је Лапид у једном интервјуу рекао да то није потребно. И Лапид и Ливни критиковали су планове о изградњи око 1.000 стамбених јединица у анектираном источном Јерусалиму. Ливни је то назвала неодговорним. Такође је поменуо да се Ливни састала са Абасом у мају, иако је одлука владе била да се израелски званичници тада с њима не састају. Она је рекла да је Нетанијахуов бојкот Абаса глуп. Лапид је оптужио Нетанијахуа да троши милијарде на нове изборе, за које се очекује да ће стајти 500 милиона долара (две милијарде шекела) и да наноси штету земљи том одлуком.
Прочитајте још:Кери: Санкције Русији нису утицале на њену политику
Бивши министар финансија сматра да је постојала алтернатива “уместо да се троше милијарде шекела на непотребну изборну кампању и паралише израелска економија, могао је бити усвојен социјално оријентисан буџет и усмерити милијарде шекела за образовање, здравље и јавну безбедност”. Лапид се и раније противио повећању давања за израелкске одбрамбене снаге. Ливни је осудила Нетанијахуову одлуку о смени, оцначивси тај потез “уклањањем чувара израелске демократије”. Она је најавила да ће избори одлучити да ли ће земља бити ционстичка или екстремистичка. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА