Најновије

Зашто је крах "Јужног тока" обрадовао Хрвате?

СПЛИТ - Вест о одустајању Русије од градње гасовода Јужни ток обрадовала је Хрватску, с обзиром на то да је амерички потпредедник Џозеф Бајден само недељу дана раније у Истанбулу рекао да та држава има потенцијал да постане "регионални енергетски центар".
Јужни ток (Фото: Gazprom.com)

Јужни ток (Фото: Gazprom.com)

Када је Бајден то рекао он вероватно није није знао да ће руски председник Владимир Путин и директор Гаспрома Алексај Милер објавити одлуку о одустајању од Јужног тока, пише сплитска Слободна Далмација. Међутим, пише овај сплитски дневник, Бајден је и те како добро знао за вишемесечне притиске ЕУ на Бугарску, као и за негативан став Европске комисије према изградњи Јужног тока и, што је још важније, заједничко противљење ЕУ и НАТО ширењу руског утицаја на овај део Европе. Лист констатује и да извршна власт за позицију Хрватске у овој "игри" Запада и Русије баш и нема неке нарочите заслуге, па се чини да је "Хрватска на најбољем путу да постане енергетски лидер регије - ни крива ни дужна!". То, додаје се, произлази и из коментара министра привреде Ивана Врдољака који је том листу рекао да се “руско одустајање не одражава ни најмање на Хрватску и не угрожава хрватску енергетску стратегију". - Ми смо отворили опцију изградње крака за Јужни ток јер Хрватска није имала прилику да буде на главној траси Јужног тока. Затим смо кренули у пројект истраживања гаса и нафте те изградње ЛНГ-а, а то ће изгледа бити једина опција допреме плина у овај део Европе. И изгледа да смо били у праву, пише лист. Ипак, наводи се, одустајање од Јужног тока не би требало схватити као коначну одлуку јер упркос “видовитости” о којој говори министар, чини се да назирући расплет читаве приче више спада у ону “више среће, него памети”. - Ми смо и досад превише зависили од гаса из Русије, а повећање те зависности не би било добро ни за економију ни за политичку стабилност у регији”, сматра економски аналитичар др Дамир Новотни. - Управо зато, ја на руско одустајање гледам позитивно, ово нам је прилика да надокнадимо изгубљене године, а изгубили смо их најмање 15, уздајући се у снабдевање из једног извора. Ово треба бити и подстицај за истраживања могућих извора нафте у хрватском подморју, али и за пројекат ЛНГ терминала за укапљени гас, каже др. Новотни.
Прочитајте још:

Ухапшене четири особе у Босни због ратног злочина

Дарко Хорват, председник Одбора за енергетику, рударство и заштиту околине , ипак подиже ручну: - Најаву одустајања 'Гаспрома' од Јужног тока не треба узети као коначну одлуку. У овој геополитичкој игри руска страна се одлучила за потез којим узвраћа ударац на економске санкције од стране ЕУ. Хорват подсећа да се и даље преко 54 одсто потреба за гасом у Европи подмирује из руских извора. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА