Најновије

Чешка: Расправа у парламенту, говор Јарослава Фолдине република Косово не постоји!

ПРАГ- У говору пред чешким парламентом посланик Јарослав Фолдина изнео је аргументе против потписивања уговора Чешке и такозваног Косова. Погледајте његов говор у целости.
Јарослав Фолдина (Фото: Јутјуб)

Јарослав Фолдина (Фото: Јутјуб)

Посланик Јарослав Фолдина: Хвала Вам за реч. Господине председавајући, Владо Чешке Републике, моје колеге, овде се ради о закључивању уговора са државом, која са становишта медјународног права не постоји. Додуше, истина је да ју је Чешка Република 2008. године признала, али са становишта медјународног права овај субјекат не постоји. Саопштићу Вам образложење, које за то имам, зашто је добро да овај уговор одложимо и уопште не расправљамо. Године 1999. је НАТО пакт, чији смо чланови, бомбардовао тадашњу Југославију у супротности са међународним правом, односно без мандата СБ ОУН. На основу тога је дошло до стварања ситуације у којој је закључен мировни споразум о заустављању тог бомбардовања после 78 дана. У том мировном уговору је био договор да ОУН одобре резолуцију. Та резолуција се зове Резолуција Савета безбедности 1244 и пре него што сам дошао иза овога микрофона погледао сам веб сајт ОУН и уверио се да ова резолуција и даље важи, није била поништена и да ова резолуција гарантује интегритет тадашњих граница бивше Југославије и наступничке државе Србије. Године 2008. када је била проглашена сепаратистичка Република Косово, проглашена је у супротности са међународним правом, у супротности са Хелсиншком декларацијом, а то што је Косово признато од стране Чешке Републике и неких држава, а није их мало и то наглашавам, то ми је наравно познато, је чињеница без преседана, то је дестабилизовало медјународно право. То је разлог ситуације у којој се данашња Европа и свет налазе, дестабилизација је разлог томе што смо данас у сукобу са тумачењем медјународног права и долазимо на ивицу од проглашења рата. Ја мислим да Чешка Република, уколико данас говоримо о идејној заоставштини државника, говорили смо недавно о идејној заоставштини председника Вацлава Хавела, узели смо за своју идејну заоставштину председника Томаша Гарика Масарика (први председник Чехословачке – примедба преводиоца) и онда ми као следбеници Чехословачке Републике, следбеници идеје чехословачког председника Томаша Гарика Масарика, који је стварао нашу земљу са пасошом Краљевине Србије у џепу, не можемо себи да дозволимо да прљамо руке исто тако као што их је упрљала чешка влада на свом заседању 2008. године у Теплицама, када је изван оквира усвојеног програма срамно и понизно у Судетима напустила идеју Томаша Гарика Масарика и признала ову квазидржаву, која је са становишта међународног права врло нејасна, по мом суду непостојећа.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Погледајте Шешељево гостовање на каналу 9
Због тога препоручујем да овај међународни уговор са овим сумњивим медјународним субјектом не расправљамо и да га одложимо. Хвала Вам. (Громогласан аплауз у скупштини). Извор: НСПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА