Најновије

Јоксимовић: Ми смо недвосмислено за Европску унију

БЕОГРАД - Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је данас да Србија зна да мора постепено да усклађује спољну политику са Европском унијом, али је подсетила да наша земља још није отворила ниједно поглавље, тако да свако ко тако нешто тражи то треба да има на уму.
Јадранка Јоксимовић (Фото: ЈуТјуб)

Јадранка Јоксимовић (Фото: ЈуТјуб)

„Заједничка спољна и безбедносна политика је нешто што апсолутно ова Влада разуме. Ми знамо да постепено морамо да усклађујемо нашу спољну политику са европском, али ми још нисмо отворили прво поглавље. То свако мора да има у виду када тражи од Србије тако нешто“, рекла је Јоксимовић на међународној конференцији "Европска унија и Западни Балкан 2015-2020 - шансе партнерства и обостране недоумице", у организацији Института за јавну политику, која се одржава данас у Београду. Јоксимовићева је подвукла да Србија учествује у скоро свим мисијама ЕУ, осим у Босни, и мировним и цивилним и да даје допринос заједничкој безбедносној и спољној политици. "За нас је поптуно јасно да је за нас европски пут недвосмислен“, поручила је она. Јоксимовић је додала да нема сумње да је процес интеграције Србије и ЕУ најбољи пут да се реформише друштво и казала да ће наша земља временом свакако усаглашавати своје ставове са ЕУ у складу са заједничком спољном политиком. Она је истакла да наша земља намерава да испуни све главне критеријуме како би била у потпуности спремна за чланство, додајући да је чланство у ЕУ за нашу земљу највећа додатна вредност у нашем реформском процесу. Јоксимовић је нагласила да је, ако желимо као друштво да будемо део таквог једног вредносног система, нормално опредлејење да се реформишемо у односу на систем који је ефикаснији, бољи, предвидивији и више прилагођен потребама грађанина, у којем се држава третира као добар сервис грађана. Јоксимовић је подвукла да постоје главни критеријум за чланство у ЕУ, а то су владавина права, економске реформе, јачање државне администрације. Истовремено је указала да постоји и шири политички контекст и међународне околности које некада представљају олакшавајуће, а некада за неке земље отежавајуће околности на путу у Унију.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Погледајте Шешељево гостовање на каналу 9
Политика проширења, како је подвукла, је најуспешнија политика ЕУ, која је од обостраног интереса. Председник Института за јавну политику Мијат Дамњановић, отварајући скуп, рекао је да земље западног Балкана иду путем ЕУ и изразио наду да ћемо постати чланице у другој декади овог века. Стање на западном Балкану је лошије него што је било у источној Европи пред велико проширење, и морамо, како је казао, да покушамо пронађемо заједничку енергију и покретачку силу. Међу учесницима данашњег скупа су доскорашњи председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, посланик Европског парламента и потпредседник Европске народне партије Марио Давид, заменик Генералног секретара Уједињених нација задужен за иновативно финансирање развоја Филип Дуст Блази. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА