Најновије

Забрањује се физичко кажњавање деце

БЕОГРАД - Родитељи у Србији убудуће неће моћи да туку своју малишане, јер преднацрт Грађанског законика предвиђа забрану физичког кажњавања деце.
Побеснели тинејџер (Фото: Freeimages)

Побеснели тинејџер (Фото: Freeimages)

Та одредба изазвала је опречне реакције у јавности и док једни сматрају да је телесно кажњавање деце требало забранити много раније, други сматрају да таква мера руши ауторитет родитеља, који је већ у кризи. Идеја је, како се наводи у преднацрту, да се успоставе "стандарди васпитавања деце љубављу и посвећеношћу, што не подразумева да дете треба размазити или удовољавати сваком његовом хиру". Психолог Ана Влајковић рекла је Танјугу да је нацрт грађанског законика "одлично урађен" и да је раније требало увести потпуну забрану телесног кажњавања. "Награде су много подстицајније. Постоје начини васпитања деце који се заснивају на ненасиљу и који показују потпуно другачије моделе понашања деци који су много прихватљивији и у цивилизацијском смислу одговарају 21. веку, а не 15. или 17. веку, у коме одавно не живимо", нагласила је Влајковићева. Међутим, психоаналитичар Зоран Миливојевић сматра да ова одредба нацрта предлога грађанског законика на први поглед делује врло племенито, привлачно, позитивно, али да "једна дубља и шира анализа показују да таква мера руши родитељски ауторитет, који је већ прилично у кризи". "То негативно утиче на породицу и јача дете у односу на родитеља. Родитељ на крају, ако дете неће да слуша, не може да примени присилу, да га удари по гузи, тако да тај родитељ постаје немоћни родитељ", наглашава Миливојевић. Он додаје да је родитељ тај који дете воли и који је највише заинтересован за добробит детета и који као рационална одрасла особа треба да процени у којој ситуацији молба, апели, претње не дају резултате и онда дете мора да "удари по гузи". "Родитељ мора да успостави хијерархијски однос, да родитељ и дете нису на истом нивоу као што се предлаже у закону, него да је родитељ ауторитет и да дете мора да се научи, да се подреди родитељу у неким ситуацијама које су важне и можда опасне за дете или веома важно за његов даљи развој", закључио је Миливојевић.
Прочитајте још:Ухапшена Весна Веизовић због писања чланка о претераним привилегијама за Роме
Обавеза забране физичког кажњавања детета произлази и из обавезе Србије преузете ратификовањем Конвенције УН о правима детета. Такође, важећи Породични закон већ предвиђа да родитељи не смеју подвргавати дете понижавајућим поступцима и казнама, које вређају људско достојанство детета, као и да су дужни да га заштите од насиља других људи. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА