Најновије

Михајловић: Забрана вожње младим возачима по хитном поступку

БЕОГРАД - Потпредседница владе и министарска саобраћаја Зорана Михајловић изразила је очекивање на ће на седници Владе бити одлучено да бар измене Нацрта закона о саобраћају које се тичу младих возаца буду донете по хитном поступку и да почну да важи од 1. јануара.
Зорана Михајловић ( Фото: СНС)

Зорана Михајловић ( Фото: СНС)

Младим возачима биће, измеду осталог, забрањено да до 21. године возе аутомобиле јаце од 76 коњских снага. Оцекујем од МУП-а да Нацрт закона о саобраћају прегледа и да заједницки на седници Владе одлуцимо да бар измене које се тичу младих возаца, буду донете по хитном поступку, рекла је за РТС министарка Зорана Михајловић. Саобраћајна несреца у којој су у суботу ноћ три младица погинула, показује да се стање не мења и да хитно мора да се реагује, рекла је она. Нацрт закона о саобраћајау биће проследен Министарству унутрашњих послова, а Михајловић верује и да ће почети да важи од 1. јануара следеће године. "Оцекујем од МУП-а да измене погледа и прегледа и да заједницки на седници Владе одлуцимо да бар те измене које се тицу младих живота, младих возаца, буду по хитном поступку, јер је то питање живота", рекла је Михајловић. Према њеним речима, нема радне групе МУП-а или радне групе Министарства саобраћаја, "ми смо једна Влада, практично једна радна група". "Ја ћу их замолити и разговарати са премијером и са министрима да бар тај део око младих возаца иде по хитном поступку, а да све ово што јесте обимна измена и допуна Закона о саобраћају иде мало касније, јер то заиста мора да буде у јавној расправи", навела је министарка. Када је реч о ограничењу снаге мотора који би возили млади, она је рекла: "Свакако да ћемо тражити од МУП-а да нам објасни зашто можда то не би било у закону, али ја не видим разлог да не уцинимо све да млади возаци, пре свега, не гину". Михајловић је нагласила да су "безбедан ауто, безбедан возац и безбедан пут - три фактора једнако важна, ниједан фактор није мање важан. Према томе, управљачи путева и те како ће имати повећане казне новим изменама и допунама закона, али возац мора да буде едукован".
Прочитајте још:Атина у пламену, ухапшено 300 људи!Нигерија: Војска запленила руски авион пун оружја, амбасада без коментара!
Поводом полемика о делу нацрта закона, према коме ће новинари бити кажњавани за представљање и промовисање непрописног понашања у саобраћају, Михајловић је рекла да је "то предлог радне групе да мора нешто да се учини у оном делу који се зове медијска политика и ми ту од медија оцекујемо предлоге, не само критику". "Сви медији су били позвани, представник УНС-а је био у радној групи и они сматрају да је то цензура медија. Ја сам рекла - слободно, изволите поправити тај цлан у оном смислу где треба. Али важно је да ако постоји реклама, информативни програм, где год се појављује нешто што је против Закона о безбедности саобрацаја, и када видимо насилницку вожњу - зашто да не стоји пре тога да ту има сцена насилницке вожње или сцена које угрожавају безбедност саобрацаја", навела је Михајловић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА