Најновије

Динар незаустављиво пада, од понедељка плаћаћемо 122,14 динара за 1 евро!

БЕОГРАД- За један евро у понедељак ћемо морати да платимо 122,14 динара. Од почетка године евро је у односу на домаћу валуту ојачао за готово осам динара.
Суноврат динара (Фото: mindmillion.com)

Суноврат динара (Фото: mindmillion.com)

Психолошке границе за вредност евра више нема, ако је уопште и била на 120 динара. Крива линија курса, која не престаје да расте и забрињава, за многе стручњаке није никакво изненађење. Подсећају да је, када је прошлог децембра склапан буџет за ову годину, прогнозирани ниво евра био баш овај, близу 123 динара. "Рекао бих да смо се навикли на овакво стање. НБС интервенише само да би спречила велике дневне осцилације, тендеције не мења, на тржисту имамо платнобилансну неравнотежу и нестабилност курса је одраз тога и ничега другог", каже Иван Николић са Економског института. Гувернерка Јоргованка Табаковић признаје да Србија у овој години има рекордно висок девизни курс, али да нема високе дневне осцилације. Због тога је утрошено више од 1,66 милијарди евра из резерви НБС. Упорно понављају причу да је курс стабилан, иако курсну листу сви могу да виде. "У претходном периоду значајне притиске на динар изазивала је повећана девизна тражња домаћих предузећа, нарочито увозника енергената у условима ниских промета на девизном тржишту, као и повећана куповина девиза ради исплате дивиденди предузећа и банака чији су већински власници страни инвеститори. Последњих месеци константне притиске на динар у великој мери изазива и неизвесност на глобалним финансијским тржиштима узрокована геополитичким дешавањима. Додатну нервозу на девизном тржишту узроковала је и информација о заустављању изградње пројекта Јужни ток", наводи се у саопштењу НБС.
Прочитајте још:Србиjа ће бити у jединственом тржишту гаса EУ(НЕ)МОГУЋЕ: Руси гасе рубљу – стварају нову валуту!?
И мењачи кажу да дневне осцилације курса још нису алармантне. Ово су, иначе, дани када је тржиште девиза, из њиховог угла гледано, практично мртво. "Међутим, од 20. децембра до 13. јануара дешавају се добре ставри за нас мењач. Тада је велика понуда девиза и у то време је стабилан курс и то очекујумо и ове године", каже Борислав Брујић, председник Удружења мењача Србије. Једина позитивна страна растућег курса евра могла би бити објашњена дестимулисањем увоза и давања ценовног подстицаја извозу. Пошто се на задуживања и продају имовине више не рачуна, НБС поручује да ће се спровођењем владиних мера фискалне консолидације и постизањем споразума с ММФ-ом тренутна кретања на девизном тржишту у неком тренутку стабилизовати. До тада сви знају да динар сутра може бити само још слабији. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА