Најновије

Већина хирурга слуша музику док оперише

ЛОНДОН - Уврежено је мишљење да је потпуна тишина идеална за концентрацију током рада, али је истраживање које је спровео тим лекара у Универзитетској болници у Кардифу показало да чак 72 одсто хирурга слуша музику током захвата у операционој сали.
Хирурзу воле музику (Фото: ksj.mit.edu)

Хирурзу воле музику (Фото: ksj.mit.edu)

Њихова студија, објављена у часопису Бритиш Медикал Жуурнал, открива да 80 одсто медицинског особља сматра да им музика помаже у раду - поспешује међусобну комуникацију, смањује ниво анксиозности и побољшава ефикасност. Према писању Хафингтон поста, слушање музике током хируршке операције није новина. Наиме, у грчкој митологији, Аполон је истовремено био бог исцељења и музике. Почеткон 20. века, енглески хирург Јуан Кејн унео је фонограф у операциону салу, јер је сматрао да музика "смирује и одвлачи пажњу пацијента од ужаса ситуације".
Прочитајте још:Како је изгледала војска Краљевића Марка АУСТРИЈАНЦИ ПРИЗНАЛИ: Аустроугарска војска је чинила зверске злочине над Србима!
Осим што смирује лекаре и повећава њихову концентрацију, музика, такође, смањује срчану фреквенцију (број срчаних откуцаја у једној минути) код пацијента под анестезијом. Истраживање је показало и да већина хирурга током операције слуша класичну музику, мада има и оних који би радо пуштали нешто модернији звук. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА