Најновије

ФСБ спречила извоз електронских командних блокова за С-300 у Украјину

Федерална служба безбедности Русије саопштила је да је спречила покушај извоза из Русије у Украјину електронских командних блокова за зенитно-ракетне системе С-300 и Бук-М1 који су били пријављени као клима уређаји, пренела је агенција Интерфакс.
Фото: Википедија

Фото: Википедија

Дана 17. децембра 2014. године ФСБ је у Москви спречио „држављанина Украјине Дениса Олеговича Данченка да, мимо прописане процедуре, купи електронске командне блокове за зенитно-ракетне системе С-300 и Бук-М1 (подаци о њима представљају државну тајну) и да их извезе на територију Украјине као клима уређаје“ - наводи агенција. Након задржавања, осумњичени је „у потпуности потврдио своје намере“, саопштио је представник ФСБ. Безбедности Русије није нанета штета. Украјинском држављанину упућено је званично упозорење од стране безбедносних органа. Такође, донета је одлука да се он протера из Русије. „У 2014. години ФСБ је забележио више покушаја појединих држављана Украјине да у интересу државне корпорације Небо Украјине (Кијев) нелегално купе на територији РФ компоненте зенитно-ракетних система С-300 и Бук-М1 ради њиховог каснијег кријумчарења у Украјину“ - саопштио је ФСБ. Руска служба наводи да се на челу „Неба Украјине“ тренутно налази Владимир Ткачов, који је командовао ПВО Министарства одбране Украјине у октобру 2001. године, када је изнад Црног мора оборен руски путнички авион Ту-154.
Прочитајте још:Шојгу: Спремамо за најгоре после изласка НАТО трупа из АвганистанаРуски ратни бродови испловили кроз Суецки канал
Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА