Најновије

Жардињере највећа препрека добрим односима на Косову и Метохији

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Јачају притисци на Београд и Србе са севера КиМ да што пре уклоне жардињере са моста у Митровици. Ђурић: Ништа се неће мењати док се градоначелници оба дела града не договоре о решењу.
Парк мира (фото: prmagazine.info)

Парк мира (фото: prmagazine.info)

Приштина ће наредних недеља, уз подршку Брисела, појачати притиске на Београд и Србе са севера КиМ да се са моста на Ибру у Косовској Митровици уклони Парк мира. Нови премијер "Владе" у Приштини Иса Мустафа покушаће то да наметне и као једну од главних тема у наставку политичког дијалога са Београдом, када се 8. и 9. фебруара буде срео у седишту ЕУ са Александром Вучићем. И Брисел је постизање решења око моста поставио као један од услова за отварање првих преговарачких поглавља Србије са ЕУ. Како сазнају Новости, Београд ће, с друге стране, инсистирати да је то за Србе са севера, пре свега безбедносно питање, и да ништа на мосту, ни око њега не сме да се дира док се око тога не усагласе градоначелници северног и јужног дела града, Горан Ракић и Агим Бахтрија.
Прочитајте још:Николић: Добро сам чуо, признавање Косова је услов за ЕУ Нема мира – нема ни парка Драма у Пећи: Црногорским кошаркашима скандирали „Убиј Србина“! (ВИДЕО)
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поновио је за Новости да су се две стране у Бриселу већ договориле да се најпре изврши техничка процена стања моста на Ибру, као и да се градоначелници договоре о решењу које би задовољило интересе и уважило мишљења грађана оба дела града: "До проналажења таквог решења неће се ништа дирати", наглашава Ђурић. Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић каже да би било какве једностране акције око уклањања Парка мира изазвале нове тензије и нада се да то није никоме у интересу. "Сам назив 'Парк мира' говори шта он представља. Као градоначелник северног дела Митровице не одустајем од помирења, а сигуран сам и да се сви наши грађани за то залажу. Не желим да размишљам у другом правцу, осим у том да ће Парк мира остати оно што и треба да представља, симбол помирења на овом простору", закључио је Ракић. Ракић је одбацио наводе да се Парком мира ограничава слобода кретања грађана између јужног и северног дела града, поготову, што како каже, постоје још четири моста која повезују грађане ова два дела Митровице. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА