Најновије

Пајтић: ЕУ нема алтернативу!

НИШ - Председник Демократске странке Боjан Паjтић поручио jе данас у Нишу да у овом тренутку не постоjи боља економска, политичка, безбедносна и културолошка алтернатива од Eвропске униjе и да таj процес треба да се настави како бисмо "уподобили своjу државу, систем вредности и институциjе ономе како то изгледа у развиjениjим, успешниjим државама".
Бојан Пајтић (Фото: ДС)

Бојан Пајтић (Фото: ДС)

Паjтић jе приликом разговора са члановима странке нагласио да постоjи спремност да се кроз подршку Kанцелариjе за европске послове омогући свим онима коjи су заинтересовани да користе европске фондове и да то нису само локалне самоуправе, државне институциjе, већ да су то и невладине и студентске организациjе. "Процес регионализациjе довешће до тога да ћете имати канцелариjу и у Бриселу на местима на коjима се доносе одлуке о европским фондовима", рекао jе Паjтић и подвукао да су Србиjи неопходи jасни прописи, а да се проблеми решаваjу на што мање адреса. Oн jе навео и, како се наводи у саопштењу ДС, да jе Србиjа асиметрично регионализована држава, а да се регионализациjа често доживљава као опасност. "Процес европских интеграциjа подразумева да на нивоу региjа морате стварати административни капацитет да бисте користили европске фондове и средства. Воjводина користи скоро 90 одсто ИПA фондова, дакле фондова прекограничне сарадње. Има институционални капацитет да привуче те фондове. Aпсурно jе размишљати о регионализациjи или децентрализациjи као опасности ако jе заснована на привредном, териториjалном принципу", поручио jе Паjтић.
Прочитајте још:Србија постаје мировни посредник између Новорусије и Украјине!?
Kаже и да само регионализациjа заснована на етничком принципу jесте опасна, "ако имате регионализациjу у Србиjи коjа ниjе заснована на принципу мањине чврсто решене да се отцепи немате опасност од регионализациjе". "Све региjе у коjима постоjи сецесионистички принцип су региjе где већину чини мањина у односу на већински народ", рекао jе Паjтић. Председник ДС jе оценио да jе политика превише узимала маха код дефинисања развоjних приоритета, без свести о томе где jе наjисплативиjе, где jе наjрационалниjе да одређену привредну грану презентирате и развиjате. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА