Најновије

Иран одржава највеће војне вежбе у историји

ТЕХЕРАН - Ирански званичници потврдили су да је Иран започео највеће војне вежбе у региону које ће трајати укупно 6 дана. У вежбама ће учествовати све гране иранске војске. За време одржавања војних вежби тестираће се и нова наоружања.
Иранска војска на највећим вежбама до сад (Фото: presstv.ir)

Иранска војска на највећим вежбама до сад (Фото: presstv.ir)

Војне вежбе које су започеле јуче одржаваће се на укупно 2,2 милиона квадратних километара. Иранска морнарица ће с ратним бродовима и подморницама вежбати на простору од Хормушког теснаца до Оманског мора на југоистоку земље. Из иранске војске истичу како планирају да за време вежби представе нове ракетне системе који би требало да постану саставни део иранске одбране. Подсетимо и да су из Ирана још у септембру најавили да ће ускоро представити нови радарски систем који би требало да има могућност праћења и знатно мањих објеката, укључујући и шпијунске дронове мањих димензија. Недељу дана пре почетка војних вежби, шеф иранске морнарице позвао је све стране силе да, за време трајања вежби, напусте зону у близини које ће се оне одржавати, истичући притом да Иран "не представља претњу страним силама на простору Персијског залива". Шеф главног стожера иранске војске, генерал Абдолрахим Моусави, истиче како војне вежбе заправо шаљу поруку "пријатељства и мира" суседним земљама због чињенице да вежбе наглашавају иранске одбрамбене потенцијале као и иранску војну доктрину која се своди на одбрану сопствене земље. Последње велике војне вежбе одржане су у Ирану 2013. Постоје поједине информације да Иранска ратн авијација учествује у борби против Исламске државе на Ирачкој територији, али те тврдње никада нису потврђене, док власти у Техерану одбацују такве шпекулације. Ипак, разумљиво је да је Иран забринут због ситуације у суседном Ираку где су терористи ИД-а заузели значајан део територије, укључујући и делове земље који се налазе у непосредној близини иранске границе.
Прочитајте још:Иран: Хомеини није наручио убиство Папе Јована Павла Другог Формирана заједничка персијска армија и полиција
Извор: advance.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА