Најновије

Кијев уводи додатне царине ЕУ, иако је Евромајдан организован у име интеграција

КИЈЕВ- Кијевска власт је на Мајдану организовала државни преврат и дочепала се власти у име „европских интеграција Украјине”.
Нереди у Кијеву за време Евроомајдана (Фото: red-black.org.ua)

Нереди у Кијеву за време Евроомајдана (Фото: red-black.org.ua)

Недавно је са Бриселом – претходно освојивши већину на „строго контролисаним парламентарним изборима” – чак потписала споразум о слободној трговини (са одложеном применом). То је, како се једино и могло очекивати, довело до раскида економских веза са Русијом, а земља се нашла у економском ћорсокаку. Зато сада „мајдановци” сами почињу да раде против онога што су истакли на својим заставама. Званични Кијев већ је, наиме објавио да ће увести царине на безмало целокупни увоз и да ће фактички тако „затворити” тржиште не само за Русију, него и за – Европску унију. Бизнис ЕУ већ је „скочио на ноге” и почео да оптужује Украјину да крши основне принципе потписаног економског споразума и правила Светске трговинске организације. Влада Арсенија Јацењука саопштила је да уводи додатне царине – од пет до десет одсто – фактички на све увозне производе осим угља, гаса, нафте и електроенергије. Притом је нагласила да ће та мера важити „само током 2015. године”. Сама мера објашњена је: потребом да се колико-толико смањи дефицит државног буџета за наредну годину. Питање је шта ће ова мера реално донети постпучистичком Кијеву. Јер, врло је могуће да ће ЕУ на украјинске царине одговорити – својим царинама за украјинску робу.
Прочитајте још:Орбан жестоко ударио на Америку, прети ли коначни разлаз?Путин држи руку изнад дугмета за општи нуклеарни напад!
Неки експерти не искључују могућност да Кијев на овај начин покушава да изврши притисак на Европску унију и ММФ да му одобре већу финансијску помоћ јер је од раније обећаваних 17 милијарди евра засад добио мање од четири милијарде. Украјина у 2015. улази са буџетским дефицитом на нивоу 3,8 милијарди долара, али ће реални дефицит бити најмање још толики. Украјина ће у 2015. и наредним годинама губити око 15 милијарди долара само због смањивања сопственог извоза у Русију, а њени укупни губици због окретања од руског тржишта попеће се највероватније на целих 30 милијарди $ годишње. Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА