Најновије

(ВИДЕО) Српски музичар имао задатак да сруши Кастра!

ХАВАНА - Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) послала је почетком 2009. године српског музичког промотера Рајка Божића на Кубу, са тајним задатком да се удружи са једним од најозлоглашенијих репера у Хавани и нахушка омладину против кубанске владе, јавио је АП.
Фидел Кастро (Фото: jpupdates.com)

Фидел Кастро (Фото: jpupdates.com)

На комунистичкој Куби је то био пројекат због којег је Божић могао да се нађе у затвору, те он није открио своје праве намере кубанском хип-хоп уметнику Алду Родригесу, чувеном по извођењу протестних нумера против утицаја Кастрове владе на свакодневни живот. Родригес и његова група "Лос Алдеанос" требало је да буду несвесно увучени у тајни рат између Хаване и Вашингтона, као што показују хиљаде страница докумената до којих је АП дошао, као и десетине интервјуа. Божићева улога је била да повећа број Родригесових протестних песама, а његов пројекат је инсипирисан протестним концертима студентског покрета који је помогао у свргавању бившег председника Србије Слободана Милошевића 2000. године, наводи америчка агенција. УСАИД тајни хип-хоп пројекат на Куби имао је за циљ ширење демократије, али је као и друге америчке операције на овом острву за извођаче имао аматере. Документа показују да је УСАИД више пута довео недужне Кубанце и своје оперативце у опасност, упркос упозоравајућим знацима. Власти су затварале или испитивале музичаре или оперативце УСАИД најмање шест пута.
Прочитајте још:

ДРУШТВЕНА ПРОПАСТ: На српском нарко-тржишту се годишње обрне преко 500 милиона евра

За Божића су тензије са властима биле део игре, а хип-хоп сцена је, како је написао, била "довољно субверзивна да би била екстремно хладна, али у исто време не превише опасна да би се на њој играло". У писаном саопштењу, УСАИД је јуче навео да је овај програм био део четворогодишњег уговора у циљу јачања цивилног друштва који је окончан 2012, али пориче да је реч о тајном програму. Кубанска полиција се једно време наводно распитивала и о позадини Егзит фестивала, у чијој организацији је учествовао Рајко Божић. Он је био ангажован на пројектима и у Тунису, Украјини, Либану и Зимбабвеу, а о својој операцији на Куби - није желео да да коментар. Извор: 021.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА