Најновије

Удар на односе са Путином!

МОСКВА/ЗАГРЕБ - Хрватска дипломатија се крајем ове године нашла у озбиљном проблему. Игор Показ, тренутни амбасадор у Москви, како се сазнаје из неслужбених, али проверених извора, обавестио је Министарство спољних и европских послова да је одлучио да напусти дипломатску службу и да своју  у каријеру настави у приватном бизнисуали не у Хрватској.
Путин (Фото: kremlin.ru)

Путин (Фото: kremlin.ru)

Реч је о једном од каријерних дипломата који је у служби још од почетка деведесетих година. Ипак,  у овом случају није само реч о одласку  дипломата д каријере. Наиме, одлазак Игора Показа отвара проблем на два нивоа. Наиме, изузетно је важно да особа која се изабере за вођење амбасаде у Москви буде по вољи влади, али и председнику. Будући да председнички избори трају и да није искључено да дође до промене на Пантовчаку, сасвим је лако могуће да се неће моћи постићи потребна сагласност. А таквих је случајева било, рецимо, у мандату Стјепана Месића.
Прочитајте још:

„Изетбеговић је вођа радикалних исламиста у БиХ“

Зуроф: Срамно је да католичка црква одржава мисе у знак сећања на Анту Павелића, једног од највећих европских масовних убица

Други ниво је онај спољнополитички јер су у овом тренутку односи Хрватске, као чланице ЕУ, са Русијом у изузетно осетљивој фази пре свега због политике Москве према Украјини и флагрантног кршења међународног права анексијом Крима, због чега су и уведене санкције. Односи Хрватске и Русије кроз модерну историју су често били бурни - не само због Русије. У тако осетљивој ситуацији хрватско-руских односа сасвим је јасно да ће бити потребно пронаћи особу коју Москва неће моћи да одбије  јер, као земља домаћин на то има право. Кремљ би тако могао да одбија хрватске предлоге за новим шефом мисије, што би Хрватску ставило у тежак однос кад је реч о директној дипломатској комуникацији.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА