Најновије

Стоун: "Отисци прстију" ЦИА на пучу у Кијеву

Амерички филмски режисер и сценариста Оливер Стоун оцењује да је оружани пуч, изведен у Кијеву, сличан операцијама које је спровела ЦИА у циљу свргавања нежељених страних лидера у Ирану, Чилеу, Венецуели. Додаје да се на Западу не објављује истина о украјинској кризи.
Фото: Википедија

Фото: Википедија

Оливер Стоун је на својој Фејсбук страници, након што је у Москви разговарао са свргнутим украјинским председником Виктором Јануковичем, написао да је јасно да су такозвани стрелци, који су убили 14 полицајаца, ранили око 85 и усмртили 45 цивила, међу демонстрантима (у Кијеву), били спољни агитатори треће стране, преноси Танјуг. "Многи сведоци, укључујући Јануковича и полицијске званичнике, верују да су те спољне елементе увеле прозападне струје – са отисцима прстију ЦИА у томе", истиче Стоун. Амерички режисер додаје да су догађаји у Кијеву, који су довели до рушења украјинске владе и наметања нове, непријатељски настројене према Русији, слични догађајима који су се збили у другим земљама, а које он назива "техником меке моћи Америке званом 'Промена режима 101'". Раша тудеј наводи да је ЦИА организовала пучеве против иранског премијера Мухамеда Мосадега 1953. и чилеанског председника Салвадора Аљендеа 1973. године, који су обојица заговарали политику непожељну за Вашингтон или његове савезнике. Руски канал подсећа и на државни удар организован 2002. у Венецуели, где је председник Уго Чавез брзо свргнут, како наводи Стоун, "након што су на присталице и противнике Чавеза пуцали мистериозни стрелци у зградама државних институција". "Ово је једна прљава прича, али после пуча (у Кијеву) Запад и даље пласира доминантну причу о 'Русији на Криму' док истинска прича гласи 'САД у Украјини'", написао је Стоун и додао да се "истина не објављује на Западу". Према његовим речима, "историја је још једном надреално искривљена". Стоун, међутим, изражава уверење да ће истина напокон на Западу изаћи на светло дана, како се нада, "на време да заустави даљу безумност". Поред документарца о пучу у Украјини, Стоун тренутно ради и на филму о бившем обавештајцу америчке Агенције за националну безбедност Едварду Сноудену, наводи Раша тудеј.
Прочитајте још:Резултати године са Александром Чепурином: Србија не планира да се предајеПутин упутио новогодишњу поруку Oбами
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА