Најновије

ПУТИН СЕ ОБРАТИО НА ВАНРЕДНОЈ СЕДНИЦИ БРИКС-а: Јака порука председника Руске Федерације

У току је ванредна седница БРИКС-а поводом ескалације на Блиском истоку. Руску Федерацију представља председник Владимир Путин, који се на њу укључио путем видео везе.

Масовно протеривање цивила из Појаса Газе, хуманитарна катастрофа, погибија великог броја људи и деце, као и сцене на којима се види да се операције на деци изводе без анестезије, изазивају велику забринутост, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на ванредном самиту БРИКС-а поводом ситуације на Блиском истоку.

Путин је, говорећи о палестинско-израелском сукобу, изјавио да се не сме допустити да се територија овог конфликта прошири и стога позвао јавност да се обједини како би се постигао прекид ватре.

Данашњи самит, како је рекао, организован је у право време, а питање Блиског истока биће једна од тема и на самиту БРИКС-а, који ће идуће године бити одржан у Русији.

Став Руске Федерације о том сукобу је непромењен, поновио је руски председник. 

Дугорочно примирје између Израела и Палестине је најактуелнији задатак, позивамо на деескалацију, обуставу ватре и проналажење политичког решења, рекао је он, и додао да би БРИКС, заједно са земљама са Блиског истока, могао да одигра кључну улогу у решавању овог сукоба.

"Посебно је значајно то што на данашњој седници учествују и колеге из држава са Блиског истока, које су ове године добиле позив да постану пуноправни чланови БРИКС-а. Хтео бих да искористим ову ситуацију и посебно истакнем њихове напоре усмерене на нормализацију ситуације. Конкретно мислим на 'самит мира' у Египту и ванредни исламски самит у Саудијској Арабији".

Говорећи о томе шта је довело до ове кризе, Путин је рекао да је то тежња САД да монополизују посредничку улогу у разрешењу палестинско-израелског конфликта. Али, то је, оцењује, заправо, показало да једнострани напори нису одрживи. За тренутну ситуацију, додаје, одговоран је, поново, Вашингтон, јер је блокирао и рад блискоисточног квартета међународних посредника. 

Он је нагласио и да је до сада не једно, већ више генерација Палестинаца одрасло у атмосфери неправде, док у исто време Израел не може да осигура безбедност своје државе.

То је последица саботаже одлука Уједињених нација, објашњава Путин, те подсећа да ове одлуке претпостављају формирање палестинске државе, поред Израела. Ове две земље требало би да живе у миру, додаје он.

Како је рекао, требало би да дође макар до хуманитарне паузе, како би се евакуисали цивили.

Поред редовних чланица БРИКС-а, на догађај су позвани и лидери нових чланица групе - Саудијске Арабије, Аргентине, Египта, Етиопије, Ирана и Уједињених Арапских Емирата.

ПРОДУЖЕНИ ВАЗДУШНИ НАПАДИ! Руска војска упалила "громове са неба" (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА