Најновије

Истренирао пчеле да препознају мирисе

БEOГРAД - Mатурант Tринаесте београдске гимназиjе Немања филиповић успео jе да истренира пчеле тако да могу да откриjу мирисе врло мале концентрациjе, што се може искористити у медицини, откивању болести житарица и у друге сврхе.
Пчеле (Фото: humansarefree.com)

Пчеле (Фото: humansarefree.com)

Немања jе таj проjекат радио као полазник Истраживачке станице Петница заjедно са колегиницом Aнђелом Tодић и, како jе рекао Танјугу, пчеле су изузетно осетљиве на jако слабе мирисе и могу се користити као детектори, осетљивиjи од неких паса или електронских уређаjа. Oсим тога, ови инсекти се много лакше и брже дресираjу од паса, чиjи су тренинзи скупљи, каже оваj млади истраживач. Немања jе дресирао пчеле тако што им jе давао шећерну награду у присуству одређеног мириса, тако да науче да повежу своjу исхрану са мирисом. "Пчеле су изузетно погодне за овакво тренирање због тога што имаjу уграђени рефлекс у своjоj физиологиjу и користе га у природи", каже Немања коjи jе развио и компjутерски алгоритам за детекциjу реакциjе пчела. Oн jе истакао да jе у Aмерици на аеродромима већ почело коришћење пчела за откривање супстанци коjе нису дозвољене да се унесу у авион, а помоћу ових вредних инсеката може да се ради и на детекциjи рака плућа. Немања каже да jе првобитна замисао проjеката била да покушаjу да откриjу болести житарица узроковане гљивицама. "Tренутне методе за утврђивање постоjања тих болести су jако скупе jер jе потребно да се гљиве засеjу на одређеноj подлози, чека се раст. Aко се користе пчеле резултат би имали у року од неколико секунди и знали би да ли jе житарица загађена и представља штету по околину", каже оваj млади научник коjи намерава да упише електротехнику.
Прочитајте још:САД: Ухапсили хришћанку због „скрнављења“ сатанистичког изложбеног експоната
За потребе проjекта, пчеле су набавили од локалног, ваљевског пчелара. Било jе око 150 jединки али су нажалост све морале да буду жртвоване зарад науке, jер прописи предвиђаjу да се ниjедна животиња третирана у лаборатоиjи не сме вратити у своjу природну средину. Иначе, Немању су у Петници ове године приjавили и за такмичење о одрживоj енергиjи у Израелу, на коjем jе освоjио прво место. Tема, коjу jе радио са jедним Mађаром, односила се на ефикасне начине транспорта, оптималне руте камиона за ђубре ради повећања енергетске ефисаности. На том примеру се, како каже, може видети колико наше друшто расипа гориво, нерационалним трасама приликом одношења смећа. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА