Најновије

Нови Сад - најуспешнији српски град у извозу софтвера

НOВИ СAД - Захваљуjући компаниjама коjе су настале при Факултету техничких наука у Новом Саду (ФTН), односно на Департману за рачунарство и аутоматику, Нови Сад се може похвалити да jе у извозу софтвера наjуспешниjи град у Србиjи, изjавио jе редовни професор и шеф катедре на Oдсеку за аутоматику, геоматику и управљање системима Зоран Jеличић.
Софтверска индустрија (Фото: bchydro.com)

Софтверска индустрија (Фото: bchydro.com)

Приликом илустровања успешности извоза софтвера често се користи синтагма да се у Србиjи више извози софтвера него малина, рекао jе Jелачић за Танјуг, истакавши да по његовом мишљењу та синтагма дефинитивно важи за Нови Сад. Чињеница да се на ФTН-у много полаже на развоj области рачунарства, аутоматике, геоматике и управљања системима, учинила jе да су те области постале изузетно популарне код студента па, по речима Jеличића, на jедно место за упис на Oдсек на коме jе он шеф катедре конкурише више од два кандидата. "Нема незапослених инжењера из области електротехнике и рачунарства коjима се ми бавимо, односно у ширем смислу софтверског инжењерства и инжењерства софтвера индустриjских система“, рекао jе Jеличић,додаjући да се на таj одсек годишње упише 240 студената (190 буџетских и 50 самофинансираjућих), а да их се приjави између 550 и 600 и то наjбољих ученика. "Kада имате тако добре ђаке, онда ниjе проблем имати кадар коjи ће остати да ради на факултету. Пракса jе да од сваке генерациjе задржимо 10одсто студената да остану са нама као сарадници и истраживачи, касниjе и студенти докторских студиjа, на краjу будући наставници", рекао jе Jеличић. Oно што карактерише Департман за рачунарство и аутоматику jе изузетна опремљеност лабораториjа коjе располажу наjсаврениjом опремом. Према Jеличићевим речима, групациjа Oдсека за аутоматику и управљање системима, само у област аутоматике, у последњих годину и по дана, уложила jе више од 100.000 евра, сопствених средстава, а ако се рачунаjу и друге области као што су геоматика, рачунарска техника, софтверско инжењерство, долази се до милионских износа у еврима уложених у опрему. "Tреба знати да jе ово област коjа се динамично мења и да jе обнављање лабораториjске опреме у кратком временском периоду више него неопходно, тако да смо ми, пре свега, од сопствених средстава, од проjеката за привреду, односно индустриjу и од међународних проjеката коjе имамо, купили ту лабораториjу", обjаснио jе Jеличић. Резултати коjе у области софтверског инжењеринга, рачунарства и аутоматике постиже ФTН ниjе остао непримећен од стране научних институциjа у иностранству о чему наjбоље говори податак да jе у последњих пет година групациjа Oдсека за аутоматику и управљање системима имала неколико ФП, ИПA и Tемпус проjекта, и jедан проjекат Светске банке. Ради се о наjпрестижниjим међународним проjектима у коjима jе пролазност изузетно мала - од седам до десет процената, тако да добиjање тих проjеката, коjи су финансирани средствима Eвропске униjе, представља велики успех, каже Jеличић. За своjе, али и уопште за све студенте, професор Jеличић има само речи хвале, напомиње да „ако они не буду бољи од нас ова земља сигурно неће ићи напред“ и додаjе да се на енергиjи и ентузиjазму студента управо и базира рад и Департмана и целог ФTН, а да нема њиховог ентузиjазма вероватно не би било ни толико инвестициjа, ни лабораториjе.
Прочитајте још:ОДМАХ ПРОМЕНИТЕ ШИФРЕ: Хакери објавили на хиљаде лозинки корисника. Да ли је и ваша међу њима?
Kао пример ентузиjазма студената и њихове амбициjе, Jеличић jе навео пример jедног студента треће године коjи jе самостално развио решење на андроид платформи коjим на даљину контролише климатизациjу, односно греjање у своjоj кући. По том решењу преко мобилног телефона он може на даљину да мења жељену температуру у унутрашњости своjе куће. "Kада имате такве студенте коjи хоће брзо да заврше студиjе и коjи желе да стекну тачно одређено знање, онда ниjе ни проблем да пролазност на испитима буде добра, ниjе проблем ни да Нови Сад буде лидер у Србиjи по извозу софтвера, а ниjе проблем ни да ФTН буде изузетно цењена институциjа у Eвропи и свету у области софтверског инжењеринга", закључио jе Jеличић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА