Најновије

ЕВРО НА ДНУ: Најнижи курс у односу на долар у последњих 9 година

Евро је у понедељак међународним девизним тржиштима потонуо на најнижи ниво према долару у последњих девет година, јер улагачи очекују да ће стопа инфлације у еврозони склизнути у негативно подручје, а што би, уз политичка превирања у Грчкој, могло приморати Европску централну банку (ЕЦБ) на квантитативно ублажавање монетарне политике.
Евро тоне (Фото: pixabay)

Евро тоне (Фото: pixabay)

Вредност евра пала је јутрос на азијским тржиштима на само 1,186 долара, најнижу вредност од 2006. године. Касније се на европским тржиштима њиме трговало по 1,1938 долара, што значи да је ослабио 0,5 посто у поређењу са затварањем тржишта у петак. Долар је, пак, према јену ослабио 0,14 посто, на 120,29 јена. Улагачи прогнозирају да ће ЕЦБ проширити програм куповина обвезница по узору на централне банке у САД-у, Великој Британији и Јапану. Таквим спекулацијама подршку су дале изјаве челника ЕЦБ-а Марија Драхија који је у петак казао да је ризик да централна банка не испуни задатак очувања стабилности цена већи него што је био пре пола године. "Процене стопе инфлације у среду могле би одредити размере ЕЦБ-ових потеза. Конфучије је казао како је добро живети у занимљивим временима, премда би Драхи ипак могао помислити 'Да, али не баш у овако занимљивим временима’, с обзиром да се поново међу претњама еврозони нашла и Грчка", рекао је Гари Џенкинс, аналитичар у ЛНГ капиталу. Економисти прогнозирају да ће процене Еуростата показати пад потрошачких цена у еврозони за 0,1 посто, што би био њихов први пад од 2009. године. То би могло поткрепити очекивања да ће ЕЦБ већ на првом овогодишњем редовном заседању ублажити монетарну политику. У фокусу тржишта је и Грчка у којој се припремају привремени парламентарни избори. Немачка влада жели да Грчка остане у еврозони и ту нема резервних планова, казао је вицеканцелар Сигмар Габриел, одговарајући на медијска сазнања да Берлин верује да би валутна унија могла и без Грчке.
Прочитајте још:Оланд: Грчка мора да испуни обавезе према ЕУЕУ у паници: Криза у Грчкој ће изазвати хаос у унији кажу њени званичници!Еврозона на корак до распада
Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА