Најновије

Каспаров: Путин је главни кривац за све!

Један од највећих шахиста у историји, бивши вишеструки светски првак и ангажовани антипутиновски активист у Русији, Гари Каспаров дочекао је Нову годину у Хрватској, чији је однедавно држављанин.
Каспаров (Фото:kasparov.com)

Каспаров (Фото:kasparov.com)

Свој кратки боравак у Загребу искористио је за сусрет с министром образовања Ведраном Морнаром, али и за разговор са хрватским медијима у којем је изнео своје мишљење о председику Русије. ''Говорити о популарности ауторитарних председника врло је двосмислена ствар. Хитлер и Стаљин су такође били изузетно популарни. Верујте ми да би и 1944. године Хитлер добио изборе с огромном предношћу. Русија је прешла критичну тачку и људи више не обраћају пажњу на чињеницу да је Путин главни проблем. Навикли се и не размишљајући пристају на то да Путин нема алтернативу. Коначно, он је на власти већ 15 година и многи млади Руси не знају ни за кога другог'', рекао је Каспаров у интервјуу за ''Јутарњи лист''. ''С друге стране, код Руса, поготово у провинцији, присутан је још увек јак совјетски менталитет. Кад вас анонимно назову телефоном и питају за кога бисте гласали, активира се та 'совјетска склопка' и људи кажу: 'Путин без размишљања' '', рекао је Каспаров. Каспаров је истакао да је у Русији финансијски колапс због кризе у Украјини, а као главног кривца за стање у тој земљи окривио је Путина. Иако је ситуација озбиљна, популарност Путина не опада, напротив она је на скоро 85 посто, мада неки аналитичари говоре да би ова криза могла означити “почетак његовог краја”. ''Мене не занима оних 84 одсто који му дају глас него се дивим оним 16 одсто који су против'', изјавио је Каспаров. Он се у свом излагању окренуо и Бараку Обами и Ангели Меркел, јер њих Руси сматрају главним кривцима за кризу. ''Путин контролише много ствари. Телевизију, део штампаних медија, али он не може да контролише како ће људи да реагују на раст цена! Питање је само када ћеу главама људи почети да се ‘спајају’ у једну тачку - Крим, санкције, раст цена, пад рубља и Путин. То је могуће да се деси убрзо. Поготово у Москви, где се средњи слој навикао да има материјалне али и политичке потребе, којих се није лако одрећи у име Путина'', истакао је он. Каспаров сматра да уколико привреда у Русији настави стрмоглаво да пада, доћи ће и до великих промена људи који су на власти. Он је искакао да никада не можемо да знамо шта је покретач или иницијатор њиховог урушавања. У овом случају то не мора бити Крим, већ нешто банално, што ће извући људе на улицу или их натерати да на изборима гласају другачије.
Прочитајте још:СРБИЈО СПАСИ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ НА КОСОВУ: Ево које цркве и манастире шиптарски екстремисти хоће да уништеЗашто у Србији нико не жали мртве у Јемену и Авганистану, већ само у Француској
Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА