Најновије

Телеком Србија се продаје у јуну

БЕОГРАД - Јавни позив за избор приватизационог саветника за продају Телеком Србија А.Д. биће расписан у наредне две недеље, а очекује се да тендер за продају те компаније буде припремљен до јуна.
Мобилни (Фото: quidco.com)

Мобилни (Фото: quidco.com)

Како је Танјугу речено у Министарству привреде, рок за пријаву консултаната биће 25 дана од дана објављивања јавног позива у „Службеном гласнику”, а рок за завршетак посла биће, вероватно, три месеца. Све ово ће омогућити да до јуна ове године буде припремљен тендер за продају „Телекома”, кажу у Министарству. Приватизациони саветник имаће задатак да утврди који модел продаје националног телеоператера је најоптималнији за државу, а затим и да припреми тендер за продају „Телекома”. У документу који изради саветник видеће се шта је тачно то што се инвеститорима нуди, али и која је цена испод које се ова компанија не сме нудити на тржишту, закључују у Министарству. Министарство привреде требало би до јуна ове године да припреми тендер за продају Телеком Србија, а јавни позив за избор приватизационог саветника за продају тог акционарског друштва биће расписан у наредне две недеље. Јавни позив за избор приватизационог саветника за продају Телекома Србија биће расписан у наредне две недеље, рок за пријаву консултаната биће 25 дана од дана објављивања у Службеном гласнику, а рок за завршетак посла биће, вероватно, три месеца. Приватизациони саветник имаће задатак да утврди који модел продаје националног оператера је најоптималнији за државу, а затим и да припреми тендер за продају Телекома. Практично, прецизирају у Министарству, у документу који изради саветник видеће се шта је то тачно што се инвеститорима нуди, али и која је цена испод које се ова компанија не сме нудити на тржишту. Телеком Србија неће морати да поништи свој пакет акција од 20 одсто власништва, који је пре три године откупио од грчке компаније ОТЕ, предвиђено је изменама и допунама Закона о привредним друштвима које ће се сутра наћи пред посланицима. Према важећем закону акционарска друштва, без обзира да ли су јавна или приватна, имала су рок од три године да, уколико поседују више од 10 одсто сопствених акција, све што је преко тог процента пониште. Разлози за доношење тих измена Закона по хитном поступку засновани су на чињеници да сада важећи законски трогодишњи рок, чијим истеком је свако акционарско друштво, без обзира да ли је јавно или не, а које поседује висе од 10 одсто сопствених акција, обавезно да све акције које поседује, преко наведеног процента поништи, речено је Танјугу у Министарству привреде.
Прочитајте још:ОТКРИВЕНО: Колинда годинама лудела за Србином – шутнуо је и сломио јој срце!
У случају Телекома Србија, тај рок истиче 25. јануара 2015. године, прецизирају у Министарству. Предложеним законским решењима отклања се обавеза поништења сопствених акција за чије стицање су издвојена значајна финансијска средства, а поништењем сопствених акција морао би да буде смањен основни капитал Телекома, уз негативне последице у финансијским извештајима те компаније, кажу у Министарству. То би се, како наводе, негативно одразило и на имовину Републике Србије и бројних малих акционара компаније. У Министарству привреде подсећају да је Телеком Србија, као акционарско друштво од посебног значаја за Србију, као и његове бројне акционаре, грађане, запослене и бивше запослене, чији је значајан део основног капитала 20 одсто, изражен кроз такозване сопствене акције, које је компанија стекла реализацијом трансакције њихове куповине од ранијег мањинског акционара - грчке телекомуникационе компаније ОТЕ, почетком 2012. године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА