Најновије

У Украјини почела нова мобилизација, по потреби биће позване и жене старости од 25 до 50 година

Закон о делимичној мобилизацији у Украјини, објављен у листу „Глас Украјине“ од 20. јануара, ступио је на снагу. Укупно у 2015. могло би да буде мобилисано око 104 хиљаде људи.
Украјинска војска, (Фото: Русвесна)

Украјинска војска, (Фото: Русвесна)

У 2015., мобилизација ће бити обављена у три фазе, за 210 дана. Још две су планиране у априлу и јуну. „Овај закон ступа на снагу даном објављивања,“ - каже се у документу. 15. јануара, Врховна Рада Украјине одобрила је предлог закона о делимичној мобилизацији у 2015. 19. јануара, Порошенко га је потписао. Према том документу, у 2015., мобилизација ће бити обављена у три фазе за 210 дана. 20.јануара почиње прва фаза мобилизације од 90 дана, у априлу - друга од 60 дана и у јуну - трећа, такође у трајању од 60 дана. Ово је четврти талас мобилизације у Украјини. Прва три су обављена 2014. године. 14. јануара Порошенко је рекао да нико од регрута неће бити послат у зону „антитерористичке операције у Донбас.“ Министар одбране Степан Полторак рекао је раније да само у 2015. могло би да буде мобилисано око 104.000 људи. Током текуће године ће бити позвано око 50 хиљада грађана. Мобилизацијом неће бити обухваћене одређене категорије војне службе - посебно неподобних из здравствених разлога, студенати и дипломаци, свештеници, родитељи троје или више деце, становницима територија изван контроле украјинских власти. Представник Генералштаба Украјине Володимир Талалаи рекао је да онај који избегава војну обавезу у Украјини суочава са казном од две до пет година затвора. Према његовим речима, ако буде потребно, у војску ће се звати и жене старости од 25 до 50 година. Из Порошенкове администрације су изјавили да сви званичници и посланици подлежу мобилизацији.
Прочитајте још:Штаб устаника ДНР: За последњих 24 часа погинуло 40 припадника снага безбедностиУличне борбе у Авдејевки, почело „ломљење одбране Мариупоља”
Извор: Русвесна.су/ Срби на окуп

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА