Најновије

НАТО у страху од руске доминације Арктика, тамо се налазе огромне количине гаса и нафте!

БРИСЕЛ- Процењује се да се на Арктику налази 30 одсто светских неоткривених резерви гаса и 13 одсто нафте. Русија реактивира базе из доба СССР, распоређена 52 борбена авиона и 122 хеликоптера, отвара 14 аеродрома.
Армија на Арктику (Фото: armyrecognition.com)

Армија на Арктику (Фото: armyrecognition.com)

Док криза у Украјини фокусира пажњу на западне границе Русије, Москва жели да се избори за много уноснији добитак на северу, у Арктичком кругу, указује америчка обавештајна и издавачка компанија Стратфор, уз констатацију да је топљење леда открило до сада неприступачне нафтне и минералне резерве. Пошто је суочена са озбиљним економским тешкоћама, за Москву је обезбеђивање нових енергетских резерви и даље основни приоритет. Према оцени Стратфора, у току је милитаризација Арктика, за шта су ове године осигурана средства, пошто је руско Министарство одбране једино којем није смањен буџет.
Прочитајте још:Исламисти Боко харама отпочели напад на град МајдугуриУ току операција опкољавања 8.000 Украјинаца
Од осам чланица Арктичког савета, Русије, Сједињених Америчких Држава, Канаде, Норвешке, Шведске, Данске, Финске и Исланда, пет су чланице НАТО. Мада су сукоби Москве са Украјином и Западом оставили у сенци војно јачање Русије на Арктику, руске амбиције изазивају нервозу арктичких земаља, посебно Норвешке. Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА