Најновије

Русија блокирала осуду гранатирања Маријупоља у Савету безбедности

ЊУЈОРК - Русиjа jе блокирала саопштење Савета безбедности УН коjим се осуђуjе гранатирање Mариjупоља на jугоистоку Украjине у коме jе погинуло 30, а повређено више од 90 цивила, саопштила jе британска делегациjа у УН.
Стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин (Фото: russiaun.ru)

Стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин (Фото: russiaun.ru)

У саопштењу, у коjе jе AП имао увид, позива се на "моменталну деескалациjу насиља, имплементациjу споразума о прекиду ватре из септембра и обjективну истрагу" напада коjи се у суботу догодио у Mариjупољу. "Oваj напад означава значаjну и узнемираваjућу ескалациjу нивоа насиља на истоку Украjине", наводи се у jучерашњем тексту саопштења. У документу се такође наводи да jе лидер проруских снага Aлександар Захарченко наjавио почетак офанзиве у Mариjупољу и "наjоштриjе осуђуjу такве неоговорне наjаве". Стална мисиjа Русиjе у УН jе саопштила да консензус око текста ниjе постигнут jер jе британска делегациjа, коjа jе саопштење предложила, инсистирала на осуди изjава представника проруских снага. Руска дипломатска мисиjа jе, такође, указала на чињеницу да су "западне чланице Савета безбедности УН одбиjале током читавог траjања конфликта да осуде (често веома агресивне) изjаве и акциjе руководства у Kиjеву", навео jе TAСС. Чланице Савета безбедности наjвероватниjе ће се састати поново сутра како би разговарале о ситуациjи у Украjини коjа наставља да се погоршава, рекла jе дипломата jедне западне државе у Савету безбедности УН. Oна jе казала да се преговори о тексту саопштења настављаjу. Савет безбедности УН састао се прошли пут да разговара о ситуациjи у Украjини 21. децембра, а састанак jе иницирала литванска делегациjа.
Прочитајте још:Украјина појачава борбену способност и уводи нове мере притисака на РусијуНАТО у страху од руске доминације Арктика, тамо се налазе огромне количине гаса и нафте!Сагледавање ЕУ од споља је попут посматрања судара возова на успореном снимку, и то на станици
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА