Најновије

Обавезно прочитајте: Овако можете спречити срчани удар

Понекад симптоми срчаних проблема могу да буду сложени: није их лако препознати, а спремни смо да их припишемо нечему другом.
Фото: Илустрација (БКњуз.нет)

Фото: Илустрација (БКњуз.нет)

Кардиоваскуларне болести најчешћи су узрок смрти у свету од којих годишње умре 17,3 милиона особа. Процењује се да ће ова бројка да расте сваке године и да ће до 2030. године 23 милиона људи умрети од болести срца и крвних судова. Према Светској кардиолошкој федерацији, најмање 80 одсто превремених смрти због болести срца и крвних судова може да се избегне ако се основни ризични чиниоци, као што су пушење, лоше навике у исхрани и физичка неактивност, ставе "под контролу". Просечно срце куца 72 пута у минуту, 100.000 пута дневно, 3.600.000 пута годишње и 2,5 милијарди пута током живота. Пазите на њега! Понекад симптоми срчаних проблема, од којих је међу најчешћима инфаркт миокарда (како се обично назива срчани удар), могу да буду сложени: није их лако препознати, а спремни смо да их припишемо нечему другом, као што је "покварени стомак", умор или бол у мишићима. Научите да препознате симптоме који упућују на проблеме са срцем пре него што је прекасно! Ово је десет најчешћих симптома срчаног удара: 1. Тескоба Срчани удар може да узрокује интензивну тескобу или страх од смрти. Особе које су преживеле инфаркт приметиле су да су се чудно осећале пре самог срчаног удара, као да очекују неку страшну невољу. 2. Непријатност у грудима Бол или непријатност у грудима је чест и класични симптом срчаног удара. Бол је обично лоциран у средишту грудне кости или мало улево и може да има облик притиска. Пацијенти осећају као да им је "слон сео на груди", објашњава докторка Џин Мексвини, зачетница истраживања симптома срчаних болести код жена. Међутим, није сваки бол у грудима симптом за срчани удар – понекад може да потекне од неког сасвим другог стања. Отприлике 25 до 50 одсто жена се не подудара с "мушком" дијагнозом зачепљених судова. Њихов проблем је смањени проток крви у ситним крвним судовима. Исто тако, мушкарци и жене болују од различитих симптома срчаних болести. "Жене ређе имају холивудски тип срчаног удара какав имају мушкарци. Ређе симптом описују као бол – кажу да осећају притисак", тврди доктор Ноел Бери Мерц. 3. Кашаљ Непрестано кашљање може да буде симптом слабости срца, резултат накупљене течности у плућима. Понекад је могућ и крвави кашаљ. 4. Умор Посебно код жена, необичан умор може да се примети за време срчаног удара, исто као и неколико дана пре самог удара. Константни умор немојте увек да приписујете времену, већ контактирајте лекара за преглед. 5. Мучнина и губитак апетита Осећај мучнине, слабости у желуцу и повраћање нису ретки када је у питању срчани удар. Абдоминални оток повезан с овим срчаним проблемом може да утиче и на апетит.
Прочитајте још:Напитак против рака, високог притиска, упала, гојазностиЖивотна прича жене која је победила рак упркос црној прогнози!
6. Бол у другим деловима тела У већини случајева, бол почиње у грудима и шири се на рамена, руке, лактове, леђа, врат, вилицу и стомак. Међутим, могућ је изостанак бола у грудима, а да се он јави у другим деловима тела. Исто тако, у зависности од дела срца које је погођено срчаним ударом, пацијент може да осети бол у левој или десној руци. Не постоји правило. 7. Брзи и неправилан пулс Лекари тврде да повремено прескакање откуцаја срца не мора да буде забрињавајуће, али убрзани или неправилни пулс, поготово ако је попраћен вртоглавицом или осећајем слабости и губитком даха, може да буде знак срчаног удара, слабости срца или аритмије. Ако се аритмија не третира, може да доведе до можданог удара или изненадне смрти! 8. Знојење Ако вас је облио хладан зној усред неке незахтевне радње, као што је гледање телевизије или читање новина, могуће је да је наступио срчани удар. 9. Отоци Срчани удар може да узрокује скупљање течности у телу, што узрокује отицање стопала, зглобова, ногу или стомака. Обратите пажњу на нагло гојење и губитак апетита. 10. Слабост Неке особе могу да осећају јаку и необјашњиву слабост неколико дана пре самог срчаног удара, као и за време самог инфаркта. Ако осећате велики напор код једноставних активности као што је ходање, контактирајте лекара. Извор: Ординације.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА