Најновије

Магазин Форбс пише речи хвале о српској фирми "Нордеус"

БЕОГРАД - Фирма „Нордеус” већ је широј јавности позната као „српски Гугл”. О њеном раду је у електронском издању магазина „Форбс” објављен текст у којем наводи да личи на велике ИТ компаније из калифорнијске силицијумске долине.
Нордеус (Фото: blogcdn.com)

Нордеус (Фото: blogcdn.com)

Најпознатији производ ове фирме јесте видео-игра „Топ 11” (Top Eleven), једна од највише преузиманих спортских онлајн игара на свету, у којој такмичар сам бира свој фудбалски тим и надмеће се са другим екипама. Бранко Милутиновић (32) је са двојицом пријатеља 2010. године основао „Нордеус”, који је као и данас гигантски „Епл” почео у гаражи. Иако Србија не изгледа као добро место за успешан почетни бизнис, како се наводи у тексту, школе у бившој Југославији су познате по образовању добрих инжењера. Са двојицом пријатеља, Милутиновић је са 24 године и мастер дипломом инжењера информатике, напустио европски огранак „Мајкрософта” да би у Београду направили сопствену фирму. „Хтели смо да радимо нешто друго, нешто забавно, да правимо видео-игре, да градимо сопствени бизнис и да заправо видимо можемо ли да живимо овде”, навео је овај програмер и додао да су хтели да ангажују најбоље људе у том послу иако нису могли да им понуде плату какву би имали у светским информатичким гигантима. „Плаћали смо чак мање од просечне плате у Београду. Привлачност је била у веровању да правимо нешто, да радимо нешто велико”, наводи се у тексту. Са почетним улагањем мањим од 100.000 долара и петоро запослених, „Нордеус” је направио игрицу „Топ 11”. Зараду су имали већ после три недеље. После шест месеци, број запослених порастао је на десет. Сада фирма упошљава 160 младих програмера у Београду, Даблину, Лондону и Сан Франциску. Милутиновић управо у тим људима види кључ успеха фирме наводећи да је од свих који су до сада радили за њега само један отишао. Он истиче да су они информатичка фирма са највећом просечном платом у бившој Југославији.
Прочитајте још:Претраживач Гугл ватрометом слави Дан државности Србије
Описујући привилегије запослених у „Нордеусу”, репортер „Форбса” наводи да доручкују јела из хотела са пет звездица, петком имају могућност прања кола, да им је радно време клизно, али и да радни дан траје од осам до десет сати. Како је Милутиновић казао новинару „Форбса”, најважнија лекција коју је научио јесте о људима: „Ангажовати најбоље, учинити да буду професионално задовољни и бити сигуран да свако разуме и верује у заједничку професионалну мисију”. Донирали опрему за породилиште у Врању Фонд Б 92 саопштио је јуче да је, захваљујући донацији компаније „Нордеус”, у вредности од скоро 100.000 евра, Општа болница Здравственог центра у Врању комплетно опремљена неопходном медицинском опремом. Заменик директора Здравственог центра Врање Младен Костић је рекао да грађани Врања и југа Србије заслужују да имају породилиште са најбољим могућим условима за мајке и бебе. „Укључили смо се у акцију која помаже бебама и њиховим мајкама, јер желимо да мењамо окружење и активно учествујемо у стварању боље Србије”, изјавио је менаџер за комуникације компаније „Нордеус” Милан Ђукић. Извор: Политика (А. М.)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА