Најновије

Николић: Криза у Украјини неће дуго трајати

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић изразио је вечерас наду да криза у Украјини неће јако дуго трајати и додао да се ситуација развија повољно.
Томислав Николић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Томислав Николић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Према његови речима, ситуацији у Украјини не даје за право ниједној страни да може остварити све што је замислила, нагласивши да би ситуација могла повољно да се развије, да стране врло брзо седну за преговарачки сто и договоре се, јер је очигледно да има превише оружја и да гине превише људи. Добра околност председавања Србије ОЕБС-ом је да наша земља буде упамћена као држава која је председавала у време када је окончана једна велика европска криза, оценио је Николић. Према његовим речима, у актуелној власти Србије нема никог ко заговара увођењење санкција Руској Федерацији. "Србија има изузетну прилику да председава ОЕБС-у у ово тешко време. То је веома добра прилика да потврдимо изворне принципе на којима су основане међународне организације", сматра шеф државе. Николић је за РТС додао да ће после тога бити тешко следећој држави која председава да примењује једнострану политику. Што се тиче увођења санкција Руској федерацији Николић је истакао да, чак, иако би Београд хипотетички гледано, увео казнене мере ЕУ, то ни за један промил не би отежао живот у Русији. "Те наше санкције би биле као бува на медведа. Можемо само себе да угрозимо уводецехи санкције било коме на свету", нагласио је Николић. То је, према његовим речима, питање за будућа времена када је реч о чланству србије у ЕУ. "Улазимо у њу свесни тога да ћемо морати да имамо заједничку спољну политику. Ставиће нас на веома тежак испит и тражити да следимо заједничку спољну политику", објаснио је Николић.
Прочитајте још: Русија покренула војне вежбе на три локације
Упитан за изјаву америчког државног секретара Џона Керија, он је истакао да је "вероватно неко урођено право политичара из великих држава да се играју речима које могу много тога да значе". Не бих употребио ни за једну државу реченицу која може да алудира на ратне сукобе", поручио је Николић додајући да "не зна којем то лудаку падне на памет у свету да би могли поново да ратујемо". Он је нагласио да Србија још увек има изванредну позицију у свету, да нико не може нашој малој држави и великом народу да отворено каже шта треба да се ради. Истовремено је нагласио да никоме у Србији не смета да свој утицај имају Русија и САД. "Кога смо ми одбацили из Србије као партнера", запитао је председник Николић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА