Најновије

КРАЈ ЕВРОАТЛАНТСКЕ ЉУБАВИ: Армија ЕУ ће сахранити НАТО

МОСКВА - Председник Европске комисије, Жан-Клод Јункер, позвао је чланице ЕУ да се приступи оформљивању војске Европске Уније, истичући да је то неопходно за безбедност Европе, али и као одговор на тензије које се увећавају у односу наспрам украјинске кризе. Михаил Александров, један од водећих руских стручњака за војна питања, дао је интересантан увид у могуће резултате таквог евентуалног процеса.
Армија ЕУ и НАТО алијанса - никако не иду заједно! (Фото: ЈуТЈуб)

Армија ЕУ и НАТО алијанса - никако не иду заједно! (Фото: ЈуТЈуб)

"Стварање такве армије, у суштини ће значити распад НАТО алијансе и крај утицаја те алијансе на континенту Европе. Биће прекинут утицај и контрола САД у Европи, обзиром да је тај утицај и контрола САД коју има над Европом војно-политичког карактера, односно, тај утицај је базиран на војно-политичким гаранцијама. " - истиче Александров. "Уколико дође до стварања независне армије Европске Уније, оружје у тој војсци ће бити претежно енглеско и француско, а у принципу, Енглеска може и да не ступи у ту војску. Француско учешће је извесно и готово сигурно." - каже Александров за руску Правду. "Изјава Јункера је дипломатски притисак на САД, јер, по свему судећи, долази до размимоилажења између ЕУ и САД по питању војно-политичких акција наспрам украјинског питања. Европски лидери полажу наду у Мински споразум и теже смиривању тензија са Русијом, док САД држи чврст став и форсира жесток наступ према Русији. Они су у договору водили политику, где је САД био лош полицајац, а Европа је имала улогу доброг полицајца. Европа је предлагала компромис, а САД је тежила кажњавању Русије. Међутим, резултат је постигнут, дошло се до компромиса, а то је Мински споразум, али САД наставља спровођење политике лошег полицајца." - објашњава Александров.
Прочитајте још:ЗАПАД У ШОКУ: Руси их надиграли у ГрузијиНајвећи бламови, испале и лудорије војника армије Руске Федерације! (ВИДЕО)ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ЋУТЕ: Мекејн одликовао вођу Исламске државе у Либији!
Александров подсећа да су немачки званичници осудили изјаву америчког НАТО генерала за Европу, Филипа Бридлава, који заговара испоручивање војне технике и наоружања украјинским властима, те су намере САД да уводи војску у регион Донбаса назвали "провокаторским" идејама. Франк-Валтер Штајнмајер, шеф немачке дипломатије, изјавио је за лист Шпигл отворено да су ставови ЕУ лидера супротни ставовима америчких званичника, те да ће о томе детаљно разговарати са својим колегом Џон Керијем, америчким државним секретаром. Штајнмајер је истакао да се нада да таква неслагања неће прерасти у већи неспоразум и сукоб. Михаил Александров при томе упозорава да не треба преувеличавати несугласице између Немачке и САД и у томе одмах перципирати сукоб, подсећајући да неспоразуми у вези регулисања даљих корака поводом Минског споразума су ствари тактичке природе, а да Немачка и САД још увек имају заједничке интересе. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА