Најновије

Руски невидљиви авиони сеју панику по Европи

МОСКВА – Летелице руске војске лете изнад Европе са искљученим транспондерима, те их је скоро немогуће уочити на радару. У прилог овој причи иде и неколико критичних ситуација, у којима се умало нису сударили са цивилним авионима.
Руски невидљиви авиони сеју панику по Европи (Фото: Википедија)

Руски невидљиви авиони сеју панику по Европи (Фото: Википедија)

Два руска бомбардера, неприметна на радару, су пролетела веома близу контролног торња у Ирској, што је узроковало промену курса и одлагање слетања две комерцијалне летелице. Инцидент се догодио у фебруару, а обелодањен је тек прошле недеље. Ово откриће ирске владе упалило је аларм широм Европе, која сада „страхује“ од невидљивих руских бомбардера. У децембру, руски шпијунски авион наводно се умало сударио са путничком летелицом изнад јужне Шведске, навели су надлежни органи у овој земљи. Сличан инцидент догодио се и у Данској, почетком ове године, када је у Копенхагену дошло до блиског сусрета путничког авиона и руске летелице. Влада Руске федерације је демантовала ове наводе. „Русија више од 100 пута ушла у европски ваздушни простор“ НАТО је саопштио податке у којима се наводи да је Русија повредила ваздушни простор многих европских земаља више од 100 пута, а да су авиони били неприметни на радару управо због искључивања транспондера. Транспондер је електронска направа коју комерцијални авиони морају да имају, како би били уочљив на радару. „У већини ових случајева, Руси су летели без транспондера, који мора бити укључен када се налазите у туђем ваздушном простору. на тај начин су ризиковали изазивање неколико несрећа са потенцијално трагичним последицама“, изјавио је генерални секретар НАТО алијансе Јенс Столтенберг на конференцији за штампу одржаној у децембру прошле године. Финска је прва држава која се жалила Европској агенцији за безбедност авио-саобраћаја, инсистиравши да се „испита руска активност“. Према наводима европских и НАТО званичника, Русија крши усмени споразум, постигнут након завршетка Хладног рата, када је договорено да војни авиони укључе транспондере уколико лете у туђем ваздушном простору, осим уколико, наравно, није реч о нападу. Ситуација на Балтику „страшна“ Џастин Бронк, војни аналитичар на универзитету у Лондону, каже да је ситуација на Балтику „много страшнија“. „Руски авиони који полећу из војне базе у Калињграду до ваздушног простора балтичких држава Летоније, Ливаније и Естоније стижу у року од неколико минута, остављајући контролорима летова минимум времена за реакцију. Не заборавимо да су Руси летели свега 10 метара од шведског војног авиона прошлог лета“, наводи Бронк. Британски аналитичар је навео да је најбоље решење, за сада, застрашивање. „Државе морају имати велики број наоружаних војних авиона, спремних за полетање у сваком тренутку, са веома јасном поруком: уколико неко наруши њихов ваздушни простор, биће оборен“, завршио је Бронк.
Прочитајте још:Русија иступилa из споразума о обичним оружаним снагама у ЕвропиРЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Откривено зашто је НАТО упловио у Црно море!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА