Најновије

Сусрет евроатлантских џинова: Штајнмајер и Кери

ВАШИНГТОН - Франк-Валтер Штајнмајер, шеф немачке дипломатије, срео се са америчким државним секретаром, Џон Керијем, у Вашингтону.
Штајнмајер и Кери - да ли су ови осмеси кисели!? (Фото: ЈуТјуб)

Штајнмајер и Кери - да ли су ови осмеси кисели!? (Фото: ЈуТјуб)

То је био први сусрет од низа предстојећих које ће обавити у току своје тродневне посете САД, пише сајт Дојче Веле. Њих двојица су разговарали о Украјини и Ирану, саопштено је после састанка. На заједничкој конференцији, Штајнмајер је рекао да је прерано да се буде поносан због постигнутог у Украјини. "Рано је да се опустимо или будемо поносни због онога што смо до сада постигли у Украјини." - рекао је Штајнмајер. "Ниједан од нас двојице не може бити срећан и задовољан због ствари које се дешавају у Украјини. Морамо наставити са притиском на обе зараћене стране." - истакао је он. Од потписивања Минског споразума у Украјини су се ствари смириле, међутим, има спорадичних кршења примирја и отпужби са обе стране, наводи Дојче Веле. Штајнмајер је пред одлазак у Вашингтон у интервјуу немачком листу Шпигл признао да постоје размимоилажења са САД у ставовима наспрам украјинског питања. Штајнмајер је истакао на конференцији за новинаре у Вашингтону да је телефоном разговарао са руским колегом, Сергеј Лавровом, те га замолио да уложи све напоре у циљу да "свакодневна кршења примирја у Украјини буду прекинута".
Прочитајте још:ХЕЛМУТ ШМИТ: Разумимо Русију или следи ратРУСИЈА ИМА АЖДАЈУ: Борбени тенк Т-90МСНемачка подржала Јункера: Желимо армију Европске Уније!
Једна од нових тачака која удаљава два стуба евроатлантске сарадње јесте иницијатива Жан-Клод Јункера о оснивању армије ЕУ. Немачка је јавно подржала Јункера, а САД, према многим аналитичарима, не гледа благонаклоно на ову иницијативу, јер она значи смањивање утицаја НАТО у Европи, а можда и почетак краја постојања НАТО алијансе. Тема разговора су били и преговори са Ираном о нуклеарном питању. И Штајнмајер и Кери су истакли важност ових преговора, а Штајнмајер је истакао да никако не желе да виде Иран са атомском бомбом. "Шта ми хоћемо, то је јасно! Не желимо да видимо Иран који је у могућности да себи обезбеди атомску бомбу." - рекао је Штајнмајер. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА