Најновије

ПРЕОКРЕТ: Немци више не желе Грчку у еврозони

БЕРЛИН - Немцима се, изгледа, све мање свиђа нова грчка прича, тачније нова грчка влада. Такав утисак недвосмислено потврђује најновије испитивање јавног мњења: политички барометар ЦДФ-а (другог програма немачке државне телевизије) открива да већ више од половине Немаца не жели да Грчка остане у еврозони.
Волфганг Шојбле (Фото: Јутјуб принтскрин)

Волфганг Шојбле (Фото: Јутјуб принтскрин)

Овај политички обрт се у немачким главама догодио у последње три недеље. А тада су резултати били сасвим другачији: 41 одсто је било против останка Атине у еврозони. Шта се то догодило од последње анкете што је изазвало одлив чак 11 одсто испитаних грађана у армију противника грчког о(п)станка на евру? Основни је утисак да је Немцима досадило да се више натежу и препиру са грчким премијером Алексисом Ципрасом и његовим министрима. Уосталом, у поменутом истраживању је на питање „Да ли процењујете да се грчка влада озбиљно понаша према европским партнерима?” чак 80 одсто анкетираних одговорило одрично. Свега 14 одсто Немаца верује да ће Грчка спровести обећане мере штедње и реформе. И одговори на друга питања потврђују утисак да је већина Немаца окренула леђа Грчкој. Тако, на пример, чак 80 одсто испитаних грађана сматра да Грчкој не треба више давати финансијску помоћ. У случају да Атина банкротира, 32 одсто очекује да би Немачка доживела веома велику штету. Готово половина грађана (47 одсто) умеренији су песимисти: очекују да би Немачка претрпела велику штету. Међу онима који су окренули ћурак је и немачки министар финансија Волфганг Шојбле. У интервјуу за аустријску државну телевизију Шојбле је изјавио да не искључује „могућност непланираног изласка Грчке из еврозоне”. Кривицу, уколико се тако нешто догоди, Шобле види само у понашању Атине. „Европа је спремна да помогне Грчкој, али Грчка мора да допусти да јој се помогне. Проблем не може да буде решен тако што се кривци виде на другој страни”, изјавио је немачки министар финансија. Да у немачко-грчким односима много тога шкрипи, потврдио је неуобичајени потез Атине. Како преноси недељник „Шпигл”, влада у Атини упутила је званични протест Министарству иностраних послова у Берлину због наводно увредљивих речи Волфганга Шоблеа изречених на рачун грчког колеге Јануса Варуфакиса.
Прочитајте још:Москва: Резолуција ЕП о Њемцову је „русофобна“НОВА МУНИЦИЈА ЗА С-400: Ракета са дометом до 185 километара у висину!
„Као министар једне државе која је наш пријатељ и партнер он не може да лично вређа колегу”, изјавио је Констатинос Кутрас, представник за штампу грчке владе. Грчки званичник није прецизирао о каквим је увредама реч. Немачки министар финансија је одмах реаговао на ове оптужбе из Атине. „Не, нисам вређао мог колегу”, одлучно је изјавио Шојбле агенцији Ројтерс. Додатну пометњу у овај део приче о грчко-немачким односима унео је и сам Варуфакис. У интервјуу за ТВ Мега, грчки министар финансија је, говорећи о Шојблеу, изјавио: „Ми увек разговарамо контруктивно и цивилизовано.” Извор: Политика (Ж. Ракић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА