Најновије

Стручњаци упозоравају: Не гледајте директно помрачење сунца

ЛОНДОН - Помрачење сунца, које нас очекује у петак, 20. марта, може да изазове оштећење вида уколико се очи адекватно не заштите.
Не гледајте директно у Сунце за време помрачења (Фото: pixabay.com)

Не гледајте директно у Сунце за време помрачења (Фото: pixabay.com)

Стручњаци препоручују да се током еклипсе, највећег догађаја те врсте у последњих 16 година, који ће бити видљив широм Европе, сунце не посматра директно, а такође не саветују фотографисање овог феномена помоћу смартфона. "Године 1999, приликом последњег овако значајног помрачења, готово нико није имао смартфон нити је правио селфије", изјавио је за Би Би Си клинички саветник Даниел Хардимен-Мекартни. "Селфији представљају потенцијално велику опасност јер би људи могли да буду у искушењу да гледају у сунце како би направили савршену фотографију", објаснио је он. "Будући да је помрачење донекле спор процес, постоји опасност да људи гледају у сунце и по неколико минута. Посебно ако праве селфије, јер ће тада окретати главу ка сунцу не би ли заузели најбољу позу", додао је он. Коришћење специјалних наочари је неопходно ако се жели посматрати овај феномен, саветују стручњаци, наводећи да ће се тако најбоље заштитити од ултраљубичастих зрака који могу да доведу до трајних оштећења мрежњаче.
Прочитајте још:Овај напитак против мигрене делује моментално!7 разлога зашто би жене требало да пију пивоНајбољи лек против депресије –шума
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА