Ове мале пролећне куглице љуткастог укуса и црвене боје велике су савезнице здравља, и требало би их јести докле год су доступне у продавницама.
1. Заштитница тела
Ротквица у дословном преводу означава култивисани купус, а потиче из Азије где се узгајала и брала још пре 3000 година. Црвена боја ротквице потиче од пигмента антоцијана. Ова материја је снажан антиоксиданс који чува телесне ћелије од распадања и гарантује здравље целог тела.
2. Подстиче пробаву
Љуткасти укус ротквице подстиче лучење желудачних сокова, због чега се обично служи у облику салата или напитака, односно као аперитив који отвара апетит. Уз то покреће пробаву и рад црева, а посебно се препоручује особама које имају проблема с тврдом столицом.
3. Савезница фит форме
У сто грама ротквица налази се тек 16 калорија јер већину састава чини вода. Не чуди онда што у овој љуткастој намирници можете уживати без гриже савести чак и ако држите дијету. Ово поврће је одличан извор витамина Ц, дијеталних влакана, калијума и фолата, који дају енергију и јачају имунитет организма.
4. Антибактеријско „оружје“
Сок од свеже ротквице цедиле су још наше баке за лечење жучи, а показао се посебно корисним у излучивању слузи из дисајних органа током сезонских болести, бронхитиса и грипа. Неки стручњаци тврде да је, уз њена антибактеријска својства, и моћно оружје против кашља и главобоља.
5. Чувар јетре
Ротквица садржи материје које неутрализују билирубин у јетри због чега се намеће као одлично средство у борби против жутице. Уз то је одлична намирница за подстицање пролећне детоксикације – без обзира једете ли је сирову, од ње цедите сок или додајте неким комплексним напицима за чишћење организма од накупљених токсина.
Опрез:
Због љутине поврћа појачано уживање у ротквицама не препоручује се особама које имају осетљиву желудачну слузницу и болести попут чира, проблеме са цревима, нити бубрежним болесницима.
Прочитајте још:КРИК ФЕТУСА У СТОМАКУ: Мама, молим те прекини да пушиш! (ВИДЕО)Месо које једемо пуно је антибиотика
Извор: Punkufer