Најновије

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ ПОДРЖАО ИНИЦИЈАТИВУ ПРОГЛАС: Фасциниран сам ентузијазмом!

Владика дизелдорфски и немачки, Григорије, дао је интервју за КосСев у којем је говорио на различите теме, дотакавши се и актуелних избора, где је подршку упутио иницијативи ПроГлас.

Владика је, између осталог, говорио и о преговорима у вези Косова и Метохије, истакавши да је то питање које не сме да зависи од појединцa.

“Мислим да све ово о чему разговарамо не може и не сме бити ствар само једног или двоје људи који су на најодговорнијим функцијама, иако много тога зависи од њихове иницијативе. Мој утисак је да сви заједно треба да будемо једно другачије друштво, једно друштво у коме се више никада неће поновити да важна питања, као што је ово о коме разговарамо, зависе од двоје људи, па нека и ја будем један од њих. Јер шта ако сам луд или полудео, шта ако сам пијан, шта ако сам дрогиран, шта ако сам идеолошки заражен до те мере да не видим ништа од сопствене идеологије?!”, каже владика Григорије.

„Дакле, морамо да се мењамо као друштво, морамо да престанемо да будемо друштво у коме од појединца зависи судбина целе нације. Зато ми је драго што у Србији, у којој је донедавно владао осећај да је немогуће променити власт, постоје људи попут оних који су се окупљали око ПроГласа. Одмах да кажем, нисам потписао, али не зато што се не слажем – напротив, слажем се са сваком речју, већ зато што ми је било некако неприкладно да то потпишем јер сам први и пре свега црквена личност.”, објашњава владика.

„Али да сам обичан грађанин, наравно да бих то потписао јер се, као што рекох, слажем са сваком речју. Фасцинантан ми је ентузијазам људи који су покренули ПроГлас. То су људи који троше своје драгоцено време, то су људи за које се по свим параметрима може рећи да су успешни, остварени, да су урадили нешто у животу, али, ето, иду по градовима и разговарају са људима лицем у лице, они немојте ни користити медије или друштвене мреже. То је феномен за којим сам жудео и мислим да му нико неће моћи да одоли и да ће такав дух на крају једноставно победити. Људи ће поново почети да разговарају лицем у лице, да разоткрију све те лажи које су се толико накупиле да изгледају као некаква планина коју се не може прећи или заобићи. Једноставно треба да скинемо маске и погледамо се у очи, а мислим да ПроГлас значи, пре свега, управо то”, каже владика Григорије.

На питање новинара КосСев-а, “Где је Косово у ПроГласу?” и како доживљава то што га не помињу окупљени око ПроГлас-а, владика каже да му је жао због тога.

“Да, жао ми је што га нема, јер знам да већина потписника то носи у срцу; многи и у својим делима. Жао ми је и нашег народа на Косову. Знам да ПроГлас подржава много људи одатле. Зато разумем њихову збуњеност и тугу, посебно сада када им је потребан подстицај да сачувају Косово пре свега као свој дом и као наш заједнички залог, као што сам малопре рекао; односно као место где ће наћи заједнички језик са својим комшијама да наша деца више никада неће ратовати, већ ће се поштовати као браћа и комшије.”, каже владика.

„Нема никога у племенитим, младим, образованим, ако хоћете – родољубивим снагама Србије, ко, верујем, не носи у срцу страдање нашег народа и свих других народа. Више пута сам, осим о херојству, односно о спремности да се брани своје, говорио и о храбрости, о томе колико се воли своје кад се чува и туђе”, додао је владика.

Прочитајте ОВДЕ о одласку председнице Заветника на Космет и реакцијама које је изазвала

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА