Најновије

Русија и ЕУ се отимају око Ципраса

Сусрет једног од најмоћнијих људи на планети, руског председника Владимира Путина са Алексисом Ципрасом, тек промовисаним премијером најзадуженије европске земље, по свему би требало да спада у категорију рутинских дипломатских акција.
Ципрас код Путина (Фото: kremlin.ru)

Ципрас код Путина (Фото: kremlin.ru)

Уместо тога, Ципрасова посета Москви попримила је размере глобалног догађаја од посебног геополитичког значаја. "Ципрас окреће леђа Европи", "Угрожено европско јединство", "У Кремљу се руши еврозона", "Путин враћа грчке дугове", "Москва купује луку Солун", "Ципрас окреће леђа Меркеловој"... неки су од наслова текстова у којима се "открива Ципрасова освета ЕУ". Када се подвуче црта, испоставиће се да су се руска и грчка страна током ове "историјске посете" договориле о унапрећењу сарадње у области пољопривреде, енергетике, туризма и културе. Наводно је у позадини свега ћар од неких стотинак милиона евра које ће "Гаспром" опростити Грцима на име пенала због смањеног увоза гаса у последње две године. Много за Грчку, ситница за Русију. После вишегодишњег затишја, јер претходни премијер Самарас није посетио Москву током свог мандата, а у међувремену је спољнотрговинска размена опала за 40 одсто, уз драстичан пад посете руских туриста, а санкције ЕУ Русији десетковале су грчки аграр, јасно је да Ципрасова посета Русији има првенствено билатерални карактер. Али, Алексис Ципрас, шта год да ради, остаје на "главном колосеку" и првим странама водећих светских медија. Неким чудом испада да се око "највећег светског дужника" отимају најмоћнији, а за пажњу контроверзног премијера једне мале "проблематичне" земље, натежу се најутицајнији центри моћи. Заокупљени теоријама завере, угледни аналитичари занемарују једноставан "људски моменат" да је Ципрас на Црвеном тргу остварио свој тинејџерски сан. Као млади комуниста маштао је да се једног дана нађе "у центру светске револуције", а сада су га сачекали председник и почасни строј. За ту прилику, мимо обичаја, повео је своју невенчану жену Перистеру Басијану, са којом је у раној младости страсно делио своја левичарска убеђења. За оне који желе да пронађу трагове ироничне симболике вероватно има значаја да је председник Путин свом грчком госту поклонио икону Светог Николе и Светог Спиридона, која је током немачке окупације из манастира у околини Патре придружена конфискованом благу Рајха. Руска држава је икону откупила како би је вратила Грчкој.

Атина уплатила 459 милиона

Грчка је уплатила траншу дуга ММФ у износу од 459 милиона евра, изјавио је неименовани званичник из грчког министарства финансија. Заједно са Европском комисијом и Европском централном банком, ММФ је 2010. године учествовао у програму помоћи за Грчку, укупне вредности 240 милијарди евра, са циљем да се спречи банкрот у тој земљи и њен излазак из еврозоне.

Опомене из ЕУ

Еврозона је у четвртак саопштила да је Грчкој преостало још само шест радних дана да достави побољшану листу реформи за постизање договора о новом пакету помоћи. "Ако урачунате викенде и православни Ускрс, преостало је само још шест дана", изјавио је један неименовани европски званичник. ЕУ и ММФ поручују да Грчка остаје без приступа средствима која су преостала у оквиру пакета помоћи.
Прочитајте још:„Десни сектор“ бацио државног службеника у контејнер (ВИДЕО)ЛАЗАНСКИ: Шта ће Саудијској Арабији оружје из Србије
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА