Најновије

УЗБУНА У ИНДИЈИ: Кинези копају тунел испод Монт Евереста!

ПЕКИНГ - Кина гради пругу која ће спојити ову земљу са Непалом, а која ће изискивати и изградњу великог броја тунела. Један од њих ће највероватније проћи испод "крова света".
За кинеску железницу нема непремостивих препрека (Фото: xinhuanet.com)

За кинеску железницу нема непремостивих препрека (Фото: xinhuanet.com)

Брза пруга која ће спојити Кину и Непал, дугачка око 540 километара требало би да буде завршена до 2020. и градиће се као продужетак пруге која спаја аутономни регион Тибет са централном Кином. Предложени продужетак пруге Ћингхаи-Тибет до границе са Непалом поспешиће билатералну сарадњу, трговину и туризам две земље које тренутно нису повезане железницом, јављају кинески медији. Како кажу, пројекат се ради по предлогу Непалских власти, а кинеска страна је већ почела припремне радове. Ипак, услед великих осцилација у надморској висини дуж пута, максимална брзина која би на том терену могла да се постигне била би "само" 120 километара на час. Да би смањили количину успона и падова, кинези су решили да приликом изградње пруге копају велики број дугачких тунела, а један од њих ће проћи и испод Монт Евереста. Пруга је само један у низу пројеката за "осавремењивање" Тибета. Током претходних година, Кина је уложила на милијарде долара у изградњу путева, хидроелектрана и развој телекомуникација, приближавајући тако сиромашан хималајски народ савременом свету. Све је више кинеских туриста на Тибету, а Пекинг је прошле године повећао и годишња издвајања за покрајину са 24 на чак 128 милиона долара.

Индијцима није све једно

Пројекат приближавања Кине и Непала изгледа да ће бити још један "трн у оку" индијским властима, које ходају по танкој жици између источних и западних сила, јер Индија сматра Непал "зоном свог утицаја". Односи између Индије и Кине постају све хладнији пошто ширење кинеског утицаја у Непалу, Пакистану, Малдивима и Шри Ланки Индијци све више сагледавају као опкољавање Индије. И нису Индијци једини противници ове пруге. Одмах након најаве пројекта, јавила се организација "Међународна кампања за Тибет" саопштењем у ком тврди да пројекат има "опасне импликације по регионалну безбедност и екосистем највеће планине на свету". Они су, такође, у прилично недипломатском тону, навели и да не треба веорвати Кинезима да је пруга намењена поспешивању туризма и побољшању животног стандарда Тибетанаца.
Прочитајте још:
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА