Најновије

Светска банка кредитира реформу јавног сектора Србије

БEOГРAД - Специjалиста за jавни сектор у Светскоj банци Срђан Свирчев изjавио jе данас да ће та банка подржати реформу jавног сектора у Србиjи кроз пружање стручне помоћи, али и кредитом од 75 милиона долара, коjи би требало да буде одобрен до краjа године.
Долари (Фото: elitedaily.com)

Долари (Фото: elitedaily.com)

Свирчев jе Танјугу рекао да jе, пре него што Светска банка одобри таj кредит, потребно да се увери да ли реформа иде по плану, а новац неће бити доступан ођедном, већ у траншама. Први кораци у унапређењу рада jавне управе и ефикасниjем пружању услуга jавног сектора коjе jе, како jе казао, Влада Србиjе одредила као jедан од приоритета, већ су направљени. "Mинистарство државне управе и локалне самоуправе ради на изради новог закона о платама у jавном сектору и каталога занимања. Tо ће довести до тога да плате у jавном сектору буду усаглашене и да за исти посао буде издвоjена иста плата без обзира на то у ком делу jавног сектора се посао обавља", рекао jе саговорник Танјуга. Светска банка помаже у прављењу тог закона, додао jе, тако што пружа техничку помоћ, а има и консултанте коjи раде на томе заjедно са Mинистарством. У наредним корацима, наводи Свирчев, план jе да се из ИПA средстава Eвропске униjе уради низ функционалних анализа, на основу коjих ће се направити препоруке о унапређењу процеса у jавном сектору. "Након тога, а до краjа ове године, требало би да завршимо преговоре са владом у вези са кредитном подршком од 75 милиона долара. Tим новцем планирамо да подржимо спровођење препорука из функционалних анализа и даљу реформу jавног сектора"”, рекао jе он.
Прочитајте још:Данас је Београдски маратон – најмасовнији до сада!Лукашевич: Украјина и САД крше Мински споразум
Новац неће бити доступан до пред краj године jер, како jе указао Свирчев, Светска банка мора наjпре да се договори са владом и министарствима финансиjа и државне управе и локалне самоуправе у ком правцу би требало да се развиjа проjекат реформе jавног сектора. "Jавни сектор подразумева много тога, па морамо да изаберемо оно што су заиста приоритети и што ће донети резултате у наjбржем могућем року", рекао jе Свирчев. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА