Најновије

САД Јужни ток зауставиле преко Бугарске, а сад би да Турски ток блокирају преко Грчке

Шеф грчке дипломатије Никос Коцијас открио је да Вашингтон спрема за Атину контрапонуду поводом иницијативе Гаспрома да преко Турске, Грчке, Македоније и Србије обезбеди транспорт свог гаса у јужну и средњу Европу.
Гасне цеви (Фото: gazprom.com)

Гасне цеви (Фото: gazprom.com)

Коцијас је у петодневној посети САД, а ово је открио новинарима Associated Press. Сасвим конкретно, америчка агенција тврди да јој је грчки министар спољних послова рекао: „Газпром нам је учинио веома добру понуду. Државни секретар (Џон) Кери ми је рекао да су САД спремне за контрапонуду и да ће специјални представник Стејт департмана, Амос Хокстајн, допутовати на неколико дана у Атину ради преговора”. Коцијас је Гаспромову понуду назвао „економским, а не политичким решењем”. Упркос томе, Associated Press је објавио да је интерес Гаспрома према Грчкој део борбе против напора САД да централну и источну Европу учине независним од руске енергије. Сам Коцијас је нагласио да Грчка не види никакав разлог да сарађује са Русијом: „Говорим нашим партнерима: молим да ми кажете како да објасним свом народу да ви дозвољавате Турској да доведе гасовод Гаспрома да наше границе, а да ја треба да будем толики противник Русије па да га не желим”.
Прочитајте још:РАСПАД ЗАПАДНОГ ВОЈНОГ САВЕЗА: Италија излази из НАТО алијансе!?Британија наложила руском тајкуну да напусти „њихова“ гасна поља!
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА