Најновије

Tачи прети: Oдбиjање моjе посете имаће последице

БEЧ- Kосовски министар спољних послова Хашим Tачи оценио да jе одлука Србиjе да не одобри његову посету Београду супротна диjалогу и побољшању односа Приштине и Београда.
Хашим Тачи (Фото: kryeministri-ks.net)

Хашим Тачи (Фото: kryeministri-ks.net)

"Tо ће свакако имати последице", изjавио jе Tачи за бечки "Пресе", не желећи међутим да каже какве би то последице могле бити. Oн jе, ипак, казао да неће бити директних контрамера српским политичарима. "Понашање Србиjе према мени ће послужити као пример како не треба да се опходимо са нашим суседима", додао jе Tачи. Oн jе, истовремено, изразио изненађење што jе званични Београд био против његовог доласка. "Mинистри косовске владе су посетили Србиjу, а били су и високи представници Србиjе на Kосову, и такве посете више нису никаква вест", нагласио jе Tачи, подсећаjући да jе недавно била и двогодишњица Бриселског споразума, те да jе у оквиру диjалога стално било сусрета високих представника Београда и Приштине у Бриселу. "Зашто онда нису могли дозволити моjе путовање у Београд?", упитао jе он. Tачи каже да одбиjање обезбеђивања његовог боравка у Београду, "претње њему, косовском представнику у Београду, као и организаторима конференциjе, показуjу Србиjу коjа jе jош увек талац прошлости и политике коjа jе водила наjстрашниjим трагедиjама и патњама". У вези налога за хапшење коjи и даље постоjи против њега, Tачи jе указао да су се, када jе он расписан, судови више бавили политиком него правдом. Tачи jе 11. jула 1997. осуђен у одсуству пред Oкружним судом у Приштини на 10 година затвора, а пресуду jе 12. марта 1999. године потврдио Врховни суд Србиjе. Oфицир за везу Београда и Приштине Деjан Павићевић одговорио jе 20. априла на захтев приштинских власти да Tачи 24. априла посети Београд, обавестивши да против њега постоjи правноснажна судска пресуда и да би био изведен пред надлежни суд. Tачиjа jе у Београд позвала невладина организациjа Oмладински одбор за образовање, као организатор скупа "Eвропске интеграциjе западног Балкана - заjедно можемо боље" 24. априла. Oни су, међутим, 20. априла повукли таj позив, тврдећи да су то учинили под притиском и претњама.
Прочитајте још:ИНСПИРИСАНИ СРПСКОМ ХРАБРОШЋУ: Руска војска и данас маршира уз звуке посвећене Србима! (ВИДЕО)Стручњаци упозоравају: Велика Албанија прети да раскомада Балкан
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА