Готово свакодневно се објављују нове и опречне информације о исхрани, због којих је све теже одлучити шта треба јести.
Једна од намирница о којима се најчешће расправља је црвено месо, за које неки тврде да је узрочник разних здравствених проблема. Ипак, већина таквих прича нема никаквих научних основа. Представљамо вам пет најчешћих митова о једењу црвеног меса:
1. Црвено месо изазива рак
Ова претпоставка има више везе с начином припреме. Потребно је пазити да месо не загори и требало би га припремати на "нежнији" начин. Ипак, не постоје докази о повезаности конзумације црвеног меса и обољевања од рака.
2. Месо трули у дебелом цреву
Неки тврде да црвено месо не може добро да се разгради у пробавном тракту. За то веровање не постоје научне основе.
3. Месо узрокује болести срца
Месо се често криви за болести срца и дијабетес типа 2. Ипак, људи су јели месо пре него што су такве болести учестале. Важно је само конзумирати умерене количине и избегавати месне прерађевине.
4. Месо гоји
Месо има много калорија и зато многи мисле да оно гоји. Ипак, оно је одличан извор протеина, који нам заправо помажу у мршављењу.
5. Месо штети организму
Неки тврде да су протеини из меса лоши за кости и бубреге. Иако су истраживања показала да повећана конзумација меса доводи до краткорочног губитка калцијума, дугорочно дејство је заправо супротно.
Прочитајте још:
Извор: index.hr