Најновије

Седам намирница које штите од рака дебелог црева

Уврстите ове намирнице у своју исхрану и смањите ризик од карцинома.
Воће и поврће штите од рака дебелог црева (Фото: pixabay.com)

Воће и поврће штите од рака дебелог црева (Фото: pixabay.com)

Модеран начин живота и лоша исхрана повећавају ризик од рака дебелог црева. Студија на 77.000 људи потврдила је да вегетаријанци имају 20 посто мањи ризик од ове врсте карцинома, док је ризик код вегетаријанаца који конзумирају и рибу мањи за 43 посто. Правилном исхраном која укључује лосос, пасуљ и маслиново уље, а не подразумева месне прерађевине и шећер може се смањити ризик од ове врсте карцинома.

Риба

Рибе богате омега-3 масним киселинама као што су туна и лосос смањују упалне процесе у цревима који се повезују с развојем тумора. Лекари саветују да се риба конзумира два до три пута недељно.

Овсене пахуљице

Овас је богат влакнима које помажу да храна прође кроз пробавни тракт, а да се не задржава. Што се токсини које заједно с храном уносите у организам дуже задржавају у пробавном тракту, то је већи ризик да ће оштетити ДНК и изазивати развој рака, тврде онколози.

Маслиново уље

Његове су добробити већ надалеко познате, а благотворно делује и на систем за варење. Маслиново уље баш као рибе обилује омега-3 масним киселинама које смањују упалне процесе, а самим тим и ризик од рака дебелог црева. Уврстите уље у свакодневну исхрану.

Пасуљ

Ова врста намирнице богата је фолатима, Б витаминима који поправљају абнормалан ДНК у пробавном тракту. Осим тога обилује влакнима која спречавају задржавање хране у пробавном систему.

Куркума

Она стимулише производњу жучи што побољшава пробаву и смањује хасове и осећај надутости. Куркума спречава развој нових туморних ћелија и уништава већ постојеће. Њени активни састојци чувају тело од тумора изазваних радијацијом и штите од карцином дебелог црева.

Кувани парадајз

Ликопен, материја која парадајзу даје црвену боју, спречава ћелије рака да се вежу за здраво ткиво које им је потребно за ширење по телу. Биолошки је најактивнији у куваном парадајзу.

Воће и поврће

И воће и поврће богато је влакнима и храњивим састојцима који смањују упалне процесе, а самим тим и ризик од рака дебелог црева. Препоручује се да се у дневни мени уврсти шест до осам порција воћа и поврћа.
Прочитајте још:ОПАСАН ПРОБЛЕМ: Несаница – није само немогућност спавања!Да ли сте депресивни ових дана, можда је то због овога
Извор: Informer.rs/24sata.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА