Најновије

Додик: Са Путином сам се понашао као да сам председник једне од највећих земаља на свету

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска може рачунати на финансијску помоћ Русије и да ће она наставити да се реализује.
Додик (Фото: republikasrpska.net)

Додик (Фото: republikasrpska.net)

Додик је рекао да је позван на међународни економски форум у Санкт Петербургу 18. јуна, чији је домаћин руски председник Владимир Путин, што ће бити прилика за дужи разговор о овој теми. - Није било фер потенцирати договор о финансијској помоћи са Путином све ово време, јер смо разумели проблеме које Русија има. Јуче сам видео једно оптимистично расположење и са веома ауторитативног места речено је да можемо да рачунамо на помоћ Русије - рекао је Додик синоћ за Радио-телевизију Републике Српске, по повратку из посете Русији. Говорећи о војној паради у Москви поводом Дана победе над фашизмом, којој је присуствовао, председник Српске је истакао да је ова величанствена свечаност део враћања поноса Русије, а да бојкот појединих земаља треба посматрати као део прекрајања историје и геостратешких интереса. - Верујем да је то део стратегије која говори да треба што више прићи Русији и да се врши притисак кроз причу о приватизацијама и демократизацијама како би се пре свега овладало геостратешким, односно енергетским потенцијалима ове земље - рекао је Додик. Додик је нагласио да је изузетно значајно присуство представника Републике Српске оваквом догађају и истакао да руски председник Владимир Путин и министар иностраних послова Сергеј Лавров разумеју положај Републике Српске. - Никада нисам осећао нимало неугодности зато што је Република Српска у оваквом статусу, већ сам се понашао као да сам председник једне од највећих земаља и тако сам се осећао - рекао је Додик. Осврћући се на бројне билатералне сусрете које је имао у Москви, Додик је рекао да је са генералним секретаром УН Бан Ки Муном разговарао о извештају Републике Српске Савету безбедности. Председник Српске рекао је да разговарао и са јерменским председником Сержом Саргасјаном, те да би у наредним седмицама требало да буде договорен термин његове посјете Јерменији, која ће појачати међународни капацитет Републике Српске. - Јеремнија јесте мала земља, али је она веома симболички важна са становишта геноцида и има веома моћне пословне кругове у свету - рекао Додик. Додик је нагласио значај приступа Русије ситуацији у БиХ који је, оценио као најобјективнији. - Републику Српску не водим да буде сврстана нити сам то дозволио, али је и од мене тражено да у вези са сукобом у Украјини дам сагласност да БиХ уведе санкције Русији. Овако смо јасно рекли да Република Српска не жели санкције Русији и да жели да сарађује са Европом, али да она не може да своје интересе пребија преко нас - рекао је Додик. Према његовим ријечима, Европа без здравог савезништва са Русијом не може да гарантује своју енергетску стабилност. - Русија жели да подели свој енергетски потенцијал са остатком света и зато је изграђен гасовод “Северни ток”, али изградња “Јужног тока” није била могућа под истим условима, јер је то Европа стопирала. Када то кажем онда сам Европљанима политички некоректан, а неће да одговоре како су могли да изграде “Северни ток” у партнерству са “Гаспромом”, а ми то не можемо - упозорио је Додик.
Прочитајте још:Aлбанци тврде: Куманово је намештаљка а ово су докази (ФОТО/ВИДЕО)Зашто је за Србију важно да Македонија буде одбрањенаАМЕРИКА РЕЖИРАЛА РАТ У МАКЕДОНИЈИ: Шиптарски терористи добили сигнал из Вашингтона за напад
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА