Најновије

ЗАПАД ДРХТИ: Почеле руско-кинеске војне вежбе у Медитерану

Рускa и кинескa морнарицa почеле су заједничке поморске вежбе у Медитеранском мору. Непријатељство које је постојало у кинеско-руским односима у време хладног рата одавно је избледело.
Почеле заједничке руско-кинеске вежбе у Медитерану (Фото: Xinhua)

Почеле заједничке руско-кинеске вежбе у Медитерану (Фото: Xinhua)

Заједничке војне вежбе Кине и Русије одржавају се у руском лучком граду Новорасијску, на обали Црног мора. Заједнички маневри две армије потом ће бити настављени и на Медитерану. Заменик команданта руске морнарице Александер Федотенков рекао је да је вежба једна у низу заједнички маневара морнарица две земље. "Морнарица Народне Републике Кине и Федерална морнарица Русије у пријатељским су односима већ годинама. До сада смо успешно решили многе задатке. Задатак ове вежбе је успешно транспортовање хемијског оружја из Сирије до Средоземног мора", рекао је Федотенков. Кинески војни надзорник Лианг Фанг рекао је да заједничка вежба у Средоземљу представља корак напред у даљем унапређењу односа две војске. "Поморска сарадња две земље доживљава дубок развој. На пример, 2012. извели смо само заједничку пратњу. Потом 2013. смо одржали заједничку одбрамбену операцију путем електронских комуникационих канала. Ове врсте вежби могу се одржавати само уз велико поверење у стратешко партнерство", закључио је Фенг.

Реакције Запада

Поморску вежбу која се одвија у стратешком мору које повезује Европу, Африку и Блиски исток, западни медији виде као сигнал Вашингтону — моћни нови савез у настајању "у ​​самом дворишту западне Европе". "Иако су само два кинеска ратна брода упловила у Медитеран, њихова примена одражава жељу Кине да помогне Русији како би се супротставила америчкој моћи", наводи се у коментару њујоршког часописа Нешнел ривју. Непријатељство које је постојало у кинеско-руским односима у време хладног рата је одавно избледело. Уместо тога, кинеско-руски савез је све јачи у односу на америчке и међународне снаге безбедности. Тај савез има велики безбедносни капацитет“. Ни Лос Анђелес тајмс није заобишао тему маневара који су почели у понедељак. "Моћни нови савез источних гиганата ће показати своје мишиће у самом дворишту западне Европе", наводи амерички лист. Швајцарски лист Tагесанцајгер пише да пријатељство између Москве и Пекинга превазилази чисто политичке и економске мотиве. "Тај војни савез је противтежа САД-у и њеним европским и азијским савезницима“, упозорио је лист. "Иако малог обима, вежба је сигнал учвршћивања одбрамбених веза између Пекинга и Москве и демонстрација проширења кинеских поморских хоризоната", навео је Би-Би-Си у извештају. Немачки Шпигл пише да "оно што се дешава у Медитерану је доказ да војна вежба може бити усмерена против Вашингтона", додајући да Русија и Кина заједно привлаче присуство заједничког непријатеља — Сједињених Америчких Држава. "Заједничка руско-кинеска вежба наговештава да почиње ново ривалство у Средоземном мору", преноси Шпигл. Вежба "Поморска кооперација — 2015" трајаће до 21. маја, а у њој учествује укупно девет бродова са обе стране.
Прочитајте још:
Извор: cri.cn / rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА