Најновије

СВАКИ ДАН НАС ТРУЈУ: Ову опасну хемикалију највише уносе деца

Најопаснија хемикалија коју свакодневно користимо.
Да ли је овде коришћен АСПАРТАМ? Фото: ПРАВДА

Да ли је овде коришћен АСПАРТАМ? Фото: ПРАВДА

Популарни заслађивач један је од главних узрока епидемије рака, повећаног броја дијабетичара, појаве алергија, аутизма, као и Паркинсонове и Алцхајмерове болести, тврде поједини научници. Епидемија рака у свету, повећање броја дијабетичара, појава алергија, учесталост аутизма, Паркинсонове, Алцхајмерове и других тешких болести само су неке од последица токсина и опасних материја које уносимо путем хране и пића. У палети канцерогених хемикалија које једемо и пијемо аспартам је сигурно најопаснији, тврде многи истраживачи. Тај вештачки заслађивач, који се појавио на тржишту 1974, данас је основни састојак више од 6.000 различитих прехрамбених производа, а многе од њих свакодневно користимо. И упркос томе што постоји прегршт доказа о његовој токсичности, у већем делу света, па и код нас, дозвољена је његова употреба.

Ослобађа метанол

- Аспартам је једна од најопаснијих хемикалија на тржишту. Када се загреје на 30 степени, а знамо да је температура људског тела око 36 степени, он ослобађа метанол, који се затим даље разбија на формалдехид и мрављу киселину. А сви знамо да је формалдехид неуротоксин, док је мравља киселина отров - пише публициста Џим Марс у књизи „Завера од билион долара“. Лекар и професор педијатрије др Луис Џ. Елсас, додаје Марс, 1987. сведочио је пред Америчким сенатом о фенилаланину, једној од две аминокиселине које чине аспартам.

Дегенерација код деце

- Марс је упозорио да је фенилаланин посебно опасан по труднице и њихов плод јер доводи до појаве менталне ретардираности, микроцефалије и других дефеката. Када је то изговорио пре скоро 30 година, само једно од 1.500 деце је имало аутизам, а данас је та стопа много већа, па тај поремећај има једно од 150 деце. Изгледа да нам ти токсини уништавају децу - тврди Марс. Како наводи, Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) годинама је одбијала да одобри употребу аспартама. - Чак је и др Адријан Грос, токсиколог ФДА, рекао да аспартам може да допринесе и изазове нападе и канцер мозга, као и да крши чувену Дилејнијеву клаузулу према којој је забрањено дозволити употребу у исхрани било чега што потврђено изазива рак. Ипак, после 16 година одбијања да то уради, ФДА је 1981. дозволила коришћење аспартама. И то чим је Роналд Реган дошао на власт, а у његов тим стигао Доналд Рамсфелд, тада директор и председник компаније „Сирл“, произвођача аспартама. Био је члан Трилатералне комисије, касније власник фирме „Гилеад сајенсиз“ (произвођача „тамифлуа“) и министар одбране САД. Дан по доласку Рамсфелда у Реганов кабинет, на чело ФДА је постављен др Артур Хал Хејз, човек који је одобрио аспартам - каже Марс.

Одбацивање

С друге стране, има оних који сматрају да чувени заслађивач није штетан. - Аспартам је често испитиван адитив за храну и деценије анализа показале су да је безбедан за људску употребу. Истраживање је сложено, па га многи злоупотребљавају и тврде да постоји завера да се он користи за тровање, али то је само урбана легенда која неће скоро нестати - тврди амерички неуролог и професор др Стивен Новела.

Постављен само да одобри адитив

Артур Хал Хејз постао је комесар ФДА само дан после доласка Роналда Регана на власт и одмах је ушао у петочлану научну комисију која је разматрала да ли ће дозволити употребу аспартама, што је 16 година одбијала да уради. После разматрања, троје научника је било против аспартама, па је Хејз променио правила и повећао комисију за једног члана. Приликом новог гласања, три члана су била за, а три против аспартама, па је Хејз као комесар сам одлучио да дозволи употребу тог адитива. Касније никад није желео да говори о аспартаму.

О асортимасну

- користи се у око 6.000 производа - први га је синтетисао Џејмс М. Шлатер, хемичар компаније „Сирл“, 1965 године док је испитивао лекове за чир на желуцу - америчка ФДА 1981. дозволила је његову употребу у храни - 1983. године дозвољена је употреба аспартама у газираним пићима - ЕУ га је одобрила за коришћење 1994, а његова ознака је Е951 - 200 пута је слађи од шећера
Прочитајте још:Одмах замените лек: БАНАНОМ!Маме, опрез: Ово средство за чишћење изазива инфекције и упале код малишана!МАЛА ЈАБУКА СМРТИ: Од овог воћа се може умрети а по изгледу се не разликује пуно од обичне јабуке!Када прочитате ово, никада више нећете бацити љуске од јаја!
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА