Најновије

ЧЕПУРИН ЗАГРМЕО: Србија има право да одговори агресивним мерама Приштине!

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин данас је оценио да ће се косовска одлука о увођењу таксе од 100 одсто на производе из Србије одразити као ударац на углед Приштине као преговарача и на углед Европске уније, као медијатора у дијалогу о нормализацији односа између Србије и Косова.

Александар Чепурин (Фото: Јутјуб)

Резултат увођења таксе је заоштравање ситуације на Балкану, угрожавање регионалне економске стабилности и пад угледа ЕУ као медијатора, који се приближио нули, изјавио је Чепурин у Институту за међународу политику и привреду, где је одржао предавање „Партнерство Русије и Србије у контексту савремених међународних односа“.

У интересу је Приштине да укине санкције према Србији и врати се преговорима, рекао је Чепурин, уз констатацију да је ЕУ позвала обе стране да буду суздржане, мада је Косово увело таксе. Брисел поручује да таксе треба укинути, али Приштина за то нема слуха.

Србија има право да одговори на те агресивне мере, али сматрам да ће се Београд понашати одговорно и да неће прибећи агресивном одговору, навео је Чепурин.

Он је оценио да највећу опасност представља покушај протеривања српског становништва са севера Косова, али је додао да то није могуће, пошто Београд тако нешто не би допустио.

Чепурин је изјавио да се Приштина понаша нервозно јер је 11 држава повукло одуке о признавању независности Косова и пошто је доживела катастрофу приликом покушаја пријема у Интерпол.

Све више земаља тражи да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација буде правни основ за решење косовског проблема. Та резолуција подржава територијални интегритет Србије, рекао је Чепурин.

Он је оценио да решење косовског проблема представља дуготрајан процес, који неће бити затворен увођењем санкција против Србије или формирањем војске Косова.

Главни играч у том процесу није ЕУ, нити Русија, већ Србија. Без Србије нема решења косовског проблема, изјавио је Чепурин.

Према његовим речима, Москва се не противи уласку Србије у ЕУ.

Много тога ће зависити од става Брисела о Косову, који сада није у корист Србије, изјавио је Чепурин, уз оцену да се ЕУ налази у системској кризи.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић замолио Чепурина да пренесе Путину.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Чепурин за РТС: Став Русије о Косову веома јасан, против вештачких рокова.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА