Најновије

Чанак отвара ново жариште у Србији!

НОВИ САД- Шта се крије иза изненадне одлуке Покрајинске владе да Скупштини Аутономне покрајине предложи оснивање Војвођанске академије наука, уметности и културе (ВАНУК), иако је претходно Уставни суд Србије прогласио неуставним постојање Војвођанске академије (ВАНУ)?
Ненад Чанак (Фото: ЛСВ)

Ненад Чанак (Фото: ЛСВ)

Посланик Демократске странке Србије Бранислав Ристивојевић процењује да иза покушаја оживљавања Војвођанске академије стоји Лига социјалдемократа Војводине која користи уцењивачку моћ с обзиром на минималну већину коју ДС са коалиционим партнерима има у покрајинском парламенту. - Руку бих ставио да Чанкова странка стоји иза овога, јер ДС нема снаге за нове конфронтације - каже за "Вести" Ристивојевић. Он примећује да се предлог појавио баш у време када се воде конструктивни разговори са републичким властима око финансирања покрајине, те да иницијативу Пајтићеве владе треба сагледати у ширем контексту. - Поставља се питање шта овим новим нивоом конфронтације хоће да добију? Да ли подршку неког споља коме ће да се после жале и да интернационализују случај, па су кренули да се конфронтирају са правним поретком, јер је неспорно реч о противуставној одлуци - каже Ристивојевић, иначе професор на Правном факултету у Новом Саду. Потпредседник Покрајинске владе и функционер Лиге социјалдемократа Војводине Бранислав Богарошки каже да је приликом реконструкције Владе АП Војводине, Академија била једна од тачака око које су се коалицони партнери (ДС, ЛСВ и СВМ) договорили као циљ који треба остварити до краја мандата. - Мислим да смо ми предложили као тему али је евидентно прихваћено од наших коалиционих партнера. Уосталом, то ће гласање у Скупштини и показати - одговара Богаршки на питање "Вести" да ли су тачне процене дела опозиције да је на Војвођанској академији инсистирала управо партија Ненада Чанка. Ристивојевић се за своју процену о ширем контексту целог случаја позива и на америчког аналитичара Вејна Медсена који је недавно објавио текст: "Да ли је Војводина нова инстант држава на Балкану?", те на злослутне ставове Ненада Чанка који сматра да се "пакао из деведесетих може поновити". САНУ: Опасне политичке игре Српска академија наука и уметности (САНУ) успротивила се покушају поновног оснивања Војвођанске академије. - Ради се о опасним политичким играма које немају утемељења ни у научним, ни у уметничким критеријумима и потребама - оценила је САНУ.
Прочитајте још:ХАОС У НАЈАВИ: Испоручивање Шешеља неће мирно да прође!Вучић: Народ губи стрпљење за ЕУ!
- Не мислим да на било који начин регионална академија може да угрози националну институцију, нити је намера предлагача да на било који начин прави паралелну институцију - узвраћа Богарошки. Он тврди да постојане регионалних академија постоји у више европских држава, али нам није знао рећи име бар једне од њих. Није шија него врат Покрајинска влада се за правни основ позива на Статут АПВ и на Закон о јавним службама. Противници, међутим, указују на одлуку УСС из 2012. који је оспорио покрајини надлежности у науци, односно финансирање у тој области, што је довело до укидање ВАНУ, односно њеног преименовање у НВО Академија наука, уметности и културе Војводине. Сада се предлаже оснивање Академије која би за разлику од претходне, уставно оспорене институције, у називу добила додатак "културе" и не би имала председника, већ директора и управни одбор. Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА